Mitä tehdä kun liikenteessä rysähtää?

Autoilijoita on pääasiassa kahdenlaisia: niitä jotka ovat kolaroineet ja niitä jotka eivät vielä ole kolaroineet. Mutta miten toimia ja mitä pitää muistaa jos sattuu joutumaan Espanjassa kolariin.

Heti alkuun todettakoon, että tämän jutun tarkoitus on puhua asioista vakuutusasioiden kulmasta. Toisin sanoen miten toimia, jotta asiat vakuutusyhtiön kanssa sujuvat mahdollisimman jouheasti.

Ensimmäinen asia on tutustua etukäteen oman vakuutusyhtiön antamiin ohjeisiin vahinkotilanteen sattuessa. Kaikki ei tietenkään välttämättä muistu mieleen kolarin jälkeisessä adrenaliiniryöpyssä, joten voi olla hyvä idea printata hanskalokeroon ohjeet paperilla.

Vahinkoilmoitus AINA

Vaikka yhtiöiden käytännöissä saattaa olla jonkin verran keskinäisiä eroavaisuuksia, niin yksi tärkeä totuus pätee, olipa auto vakuutettu missä yhtiössä hyvänsä: kolarin sattuessa täytä aina vahinkoilmoitus paikan päällä. Aina. Ihan aina.

Tähän on selkeä syy: Espanjassa syyllisyyden, ja sitä myötä maksumiehen, määrittävät osapuolten vakuutusyhtiöt. Ja tuo päätös perustuu täytettyyn, allekirjoitettuun vahinkoilmoitukseen.

Toinen osapuoli, varsinkin jos on syyllinen, saattaa alkaa sepitellä tarinoita kiireestä ja muusta, ja ehdottaa että vaihdetaan puhelinnumerot ja hoidetaan myöhemmin paperit. Jos tähän lankeaa, on enemmän kuin todennäköistä, että kun palaat myöhemmin asiaan, ei toinen osapuoli tiedä mitään mistään kolarista, eikä ole ollut tapahtuma-aikaan samassa kaupungissakaan.

Jos vastapuoli ei kolaripaikalla suostu antamaan tietojaan, soita paikalle poliisi.

Vahinkoilmoitus pitää aina täyttää kolaripaikalla. Niinpä, varmista että sinulla on autossa vahinkoilmoitus ja toimiva kuulakärkikynä. Jos kielitaidossa on vajausta, kannattaa mukana pitää myös suomennettua mallia espanjalaisesta vahinkoilmoituksesta. Sellaisen voi ladata esimerkiksi vakuutusyhtiö Segurian netistä: seguria.es/fi/vahinko-ohjeet/

Muista myös, että toisin kuin Suomessa, Espanjassa molemmat osapuolet, syyllinen ja syytön, toimittavat vahinkoilmoituksen omalle yhtiölleen. Jos jätät ilmoituksen toimittamisen toiselle, varsinkin syylliselle osapuolelle, voi taas hyvinkin käydä niin, ettei ilmoitusta koskaan kuulu. Syyllinen korjauttaa oman autonsa, eikä perään kysellessä ole taas lainkaan tietoinen mistään kolarista.

Siis vielä kerran: täytä paikanpäällä aina vahinkoilmoitus, varmista että tiedot ovat siinä oikein, myös syyllisyys, ja että ilmoituksessa on molempien osapuolten allekirjoitus. Älä allekirjoita ilmoitusta jos et ymmärrä mitä siinä lukee.

Vielä yksi muistettava asia on ottaa kuvia, tarvittaessa myös videota, nimenomaan vastapuolen autosta. Näin sinulla on tarvittaessa todisteita siitä, mitä on tapahtunut, eikä vastapuoli voi muuttaa tarinaansa jälkikäteen. Omaa autoa/vaurioita ehtii kuvata myöhemminkin.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Aiotko äänestää eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...