Pähkinät 10/22

Urheilua, viihdettä, sotaa, paikalista maantiedettä ynnä muuta…

1. Kuka tunnettu suomalaistoimittaja menehtyi tällä viikolla?

2. Missä päin Suomea voi kohta seurata jääkiekkoa Aamulypsy-areenassa?

3. Mitä suomalaisesineitä musiikin supertähti Dua Lipa keräilee?

4. Mitä tarkoittaa muun muassa venäläisissä sotilasajoneuvoissa näkyvä Z-kirjain?

5. Minkä maalainen on ensimmäisenä seiväshyppääjänä kuusi metriä ylittänyt Sergei Bubka?

6. Missä linnassa kuningatar Elisabet asuu nykyisin?

7. Millä nimellä tunnetaan paremmin muusikko Toivo Kokko?

8. Minä vuonna Fuengirola erottautui Mijasista?

9. Mikä jääkiekkoilun SM-liigaan kuulumaton seura voitti SM-kultaa vuonna 1968?

10. Mistä Lonkeron, Lonkun eli Betonin tai Harmaan alkuperäinen nimi Long Drink -nimitys tulee?

Vastaukset kuvan jälkeen.

1. Jarkko Sipilä

Jarkko ”Jara” Sipilä, 57, menehtyi maanantaina sairauskohtauksen. MTV3:lla työskennellyt Sipilä oli ehkä tämän hetken tunnetuin rikostoimittaja sekä dekkarikirjailija. Hän teki toimittaja Pekka Lehtisen kanssa muun muassa Rikospaikka- ja Vinkkimiehet-ohjelmaa.

2. Kiuruvedellä

Pohjois-Savon maakunnassa sijaitsevan Kiuruveden kunnan jäähalli tunnetaan kohta Aamylypsy-areenana. Radio Suomi Popin aamuohjelman juontajat vitsailivat, että olisi hienoa, jos jossain päin Suomea olisi Aamylypsy-areena. Kiuruveden kaupunginjohtaja ei aikaillut, vaan otti yhteyttä juontajiin ja kertoi, että Kiuruveden jäähalli nimetään aamuohjelman mukaan.

3. Muumimukeja

Dua Lipa kertoi Financial Timesille rakastavansa muumimukeja. Hän pitää erityisesti XL-kokoisista mukeista, koska niistä on parempi nauttia teetä. Laulaja kertoi myös vierailleensa hiljattain Helsingin lentokentän Moomin shopissa.

4. Za pobedu eli kohti voittoa tai voiton puolesta

Venäjän presidentti Vladimir Putin syyttää ukrainan hallintoa fasismista. Samalla kuitenkin natsien hakaristin dynaamisuutta edustava Z-kirjain löytyy Venäjän sotilasajoneuvoista, vaikka se on Venäjän ja Serbian äärioikeiston tunnusmerkki, jota he kantavat muun muassa vaatteissaan.

5. Ukrainalainen

Budka, 58, toimii nykyisin Ukrainan olympiakomitean puheenjohtajana. Hän on myös kansainvälisen olympiakomitean KOK:n jäsen ja Kansainvälisen yleisurheiluliiton World Athleticsin varapuheenjohtaja.

6. Windsorin linnassa

Kuningatar Elisabet on asunut maalaisasunnossaan viimeiset kaksi vuotta. Hänen ei uskota enää palaavan Buckinghamin palatsiin. Kuningatar on siirtänyt viime aikoina myös viralliset tapaamiset Windsorin linnaan.

7. Martti Servo

Servo on Martti Servo ja Napander -yhtyeen solisti. Hän osaa soittaa myös saksofonia. RoPS:n kannatuslaulu Sinisellä sydämellä on Mr. Lordin sanoittama ja säveltämä, mutta Servon laulama. Servo pyörittää artistiuransa ohella vaimonsa kanssa kahvilaa Joutsassa.

8. 1842

Fuengirolalaisten kapinamieli heräsi jo 20 vuotta aikaisemmin, jolloin he pyysivät ensimmäisen kerran Málagan provinssilta lupaa perustaa itsenäinen kunta. Sitä ei vielä silloin herunut. Fuengirola täyttää siis tänä vuonna 180 vuotta. Fuengirola-lehti taas täyttää ensi vuonna 18 vuotta.

9. Koovee

Koovee eli Tampereen Kilpa-Veljet. Viimeisin SM-kultaa voittanut seura, joka ei pelaa SM-liigassa, on tietenkin Jokerit. Seuran viimeisin Suomen mestaruus on vuodelta 2002. Jokerit on perustettu vuonna 1967. Sitä ennen se tunnettiin nimellä Töölön Vesa.

10. Se on jatkettu eli pitkä alkoholijuoma

Lonkero on maailman ensimmäinen pullotettu long drink. Se on sekoitus greippiä ja giniä. Vuoden 1952 Helsingin olympialaisiin kehitetty juoma sai tuolloin kaverikseen Pommacista ja brandystä sekoitetun juoman. Sitä on tarjolla aina silloin tällöin erikoiserä.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pidätkö runebergintortuista?

View Results

Loading ... Loading ...