Pähkinät 6/22

Viikon visaiset.

1. Minkä soittimen Juha Järvinen valmisti Hollywood-tähtiä vilisevään The Northman -elokuvaan?

2. Kuka voitti ensimmäisenä mäkihypyn olympiakultaa V-tyylillä?

3. Miten turkulaisessa ruokakaupassa voidaan myydä laillisesti alkoholipitoisuudeltaan 7 prosentin vahvuista olutta?

4. Mikä taho omistaa legendaarisen 105 karaatin Koh-i-Noor-timantin?

5. Mikä on Aurinkokuntamme kaukaisin planeetta?

6. Montako hävittäjää Virolla on?

7. Miksi valaan oksennusta kannattaa kerätä rannalta?

8. Minkä merkkistä sähköautoa norjalaiset ostivat enemmän tammikuun aikana kuin kaikkia bensiinimoottorisia ajoneuvoja yhteensä?

9. Mikä suomalaisten suosima elintarvike tuli kauppoihin 1992 helpottamaan ruoanvalmistusta arkena?

10. Mitä tarkoittaa niin monen espanjalaisenkin aikuisen kuin suomalaisen nuorison suosima OKK viestissä?

vastaukset kuvan jälkeen.

1. Noitarummun

Tai oikestaan neljä noitarumpua. Elokuvan pääosissa nähdään Nicole Kidman, Alexander Skarsgård, Ethan Hawke, Willem Dafoe ja laulaja Björk. Järvinen laskutti lähemmäs vuoden kestäneestä vuokrauksesta vain 1.500 euroa.

2. Toni Nieminen

16-vuotias Nieminen jatkoi V-tyylillä Albertvillen olympialaisissa 1992 siitä, mihin Matti Nykänen oli lopettanut Calgaryssa 1988. Nieminen kertoo uudessa kirjassaan, että häntä harmittaa edelleen, ettei Mika Kojonkoski valinnut häntä hyvästä kaudesta huolimatta vuoden 2002 Salt Lake Cityn olympialaisiin.

3. Sillä on oma pienpanimo

Turkulainen K-Citymarket Länsikeskus perusti oman pienpanimon, josta myydään ulos 7 prosentin vahvuista olutta. Kaupan sisälle perustetun panimon ansiosta se saa myydä omia, enintään, 12-prosenttisia tuotteita. Muuten päivittäistavarakaupassa saa myydä enintään 5,5-prosenttisia alkoholijuomia.

4. Britannian hovi

Se on yksi edesmenneen kuningataräidin kruunun 2.800 timantista. Kruunu valmistettiin vuonna 1937 kuningatar Elisabetin isän Yrjö IV:n kruunajaisiin. Nyt kruunua kaavaillaan prinssi Charlesin puolisolle Camillalle, kun Charles astuu valtaan. Ensimmäinen maininta timantista löytyy jo 1300-luvulta.

5. Neptunus

Tähtitieteilijät ovat jonkin aikaan spekuloineet, että Aurinkokuntamme rajalla kiertää yhdeksäs planeetta. Nyt brittiläinen tähtitieteilijä Michael Rowan-Robinson väittää ihmiskunnan kuvanneen sen jo 1983. Siihen aikaan se olisi ollut kymmenes planeetta, mutta Plutolta riistettiin planeetan arvonimi 2006, koska se on jääasteroidi.

6. Nolla

Viro tukeutuu täysin muiden Nato-maiden hävittäjien valvontaan ilmatilassaan. Myöskään Viron merivoimilla ei ole yhtään taistelualusta. Viron maavoimat koostuvat kahdesta 5.000 sotilaan prikaatista. Maa yrittää hankkia toiselle prikaatille vuoteen 2026 mennessä rynnäkköpanssareita, miehistönkuljetusvaunuja ja telatykistöjä.

7. Se on arvokasta

Thaimaalainen turistiopas törmäsi rannalla 27 kilon möhkäleeseen valaan oksennusta eli ambraa. Ambraa käytetään hajuvesien lisäaineena, joka saa ne tuoksumaan pidempään. Siitä maksetaan jopa 40.000 dollaria kilolta. Turistioppaan löytämän oksennuksen arvo voi parhaimmillaan nousta yli miljoonaan dollariin.

8. Porscheja

Tarkemmin Taycan -malleja. Halvimmillaan 77.0000 euroa maksavia sähköisiä urheiluautoja myytiin 181 kappaletta 7.957 uudesta ajoneuvosta. Bensamoottorilla varustettuja ajoneuvoja myytiin Norjassa tammikuun aikana yhteensä vain 179. Öljyllä rikastuva Norja ajaa sähköllä.

9. Suikalekana

Kariniemi toi kanasuikaleet hunajalla-, mandariinilla ja valkosipulilla marinoituna. Erityisesti hunajamarinadi nousi lapsiperheiden suosikiksi, vaikka sen keltaista väriä epäiltiin, koska marinadit olivat siihen asti olleet punaisia. Sitä ennen broileria myytiin vain pakastetuotteena.

10. OK

Monet suomalaiset aikuiset lopettavat Whatsapp- tai tekstiviestinsä kolmeen pisteeseen, jotta lause ei töksähtäisi. Saman asian ajaa se, että jättää pisteen kokonaan pois. Samasta syystä lyhyt ja ytimekäs OK vaihtuu OKK, jotta se ei tuntuisi vastapuolesta tylyltä. JA VAIN JUNTTI HUUTAA VIESTISSÄÄN!

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pidätkö runebergintortuista?

View Results

Loading ... Loading ...