Computer says NO!

Aikanaan nauratti Little Britain -niminen tv-sarja. Siinä koomikot Matt Lucas ja David Walliams esittivät monenlaisia hahmoja, joista yksi oli toimistovirkailija, joka naputteli tietokonettaan ja totesi asiakkaalleen monotonisesti ”Computer says NO!” Silloin tuo hahmo nauratti – ei enää.

Tässä radiotyössä kun joutuu käyttämään jos jonkinlaista sovellusta, ohjelmistoa, laitteistoa ja muuta härpätintä, niin käyttäjätunnusten ja salasanojen luvattu viidakko on tullut tutuksi. Milloin salasanana toimii paikka ja aika, milloin taas lemmikin syntymäpäivä. Käyttäjätunnuksia taas luodaan juurikin niillä sähköpostiosoitteilla, mitkä kulloinkin sattuvat koneella auki olemaan.

Yhteistä tälle kaikelle on se, että tilejä luodessa kaikki on loogista ja selvää, mutta kun niitä tietoja taas uudelleen noin sadan sovelluksen jälkeen kysytään, mikään ei liiku. Kyllä, on muistivihkoja, pilvipalveluita ym. joihin salasanoja on tallennettu vinot pinot, mutta Computer says NO!

Viime päivät olen väännellyt kättä yhden ohjelmiston pitäjän kanssa siitä, kun eräs radiotoiminnan kannalta oleellisen sovelluksen pääkäyttäjätili on luotu sähköpostilla, jota ei enää ole. He eivät voi korjata ilmeistä vikatilaa, kun lähetän väärästä meilistä heille tikettiä eli korjauskehotusta. Ei auta, että olen asioinut samasta oikeasta osoitteesta neljän vuoden ajan, kun se alkuperäinen meili ei nyt juuri tänään lähetäkään. Aikaa ja hermoja kuluu, mikään ei etene, sillä Computer says NO!

Mutta eipä hätää, onneksi meillä on täällä Costalla hyviä lehtiä ja runsaasti lehtien jakopisteitä. Kun computer says NO, laitetaan lenkkarit jalkaan, mennään café con lechelle mukavaan kuppilaan ja otetaan telineestä ihka aito ja oikea paperilehti – ei tarvita salasanoja eikä käyttäjätunnuksia.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Raija Kurkola, Radio Finlandia
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Aiotko äänestää eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...