Suomi etusivulla

Torstaina Suomi oli kaikkien suurimpien espanjalaisten medioiden pääuutisaiheena. Kyse ei ollut Rasmus yhtyeen esiintymisestä Euroviisuissa, eikä edes Ranta-Ahon ja kaltaistensa veijareiden seikkailusta Espanjassa.

Torstain pääuutiset koskivat Suomen presidentin ja pääministerin antamaa yhteislausuntoa, jossa he ilmaisivat myönteisen kantansa Suomen NATO -jäsenyyden hakemiselle. Espanjalaisten uutisten mukaan Suomen hakemus on valtionjohdon lausuntojen jälkeen selvä. Uutisissa korostettiin sitä, että Venäjän ja NATO:n välisen rajan pituus yli kaksinkertaistuu, mikäli Suomesta tulee NATO:n jäsen.

Suomen ja NATO:n lähentyneet suhteet on muutenkin ollut viime viikkoina paljon esillä Espanjan tiedotusvälineissä. Esimerkiksi YLE:n Espanjan kirjeenvaihtaja Maija Salmi kertoo joutuneensa kommentoimaan Suomen tilannetta monille medioille. Ei tule mieleen viimeisiltä vuosikymmeniltä mitään muuta asiaa, joissa Suomi olisi nostettu yhtä näyttävästi esille tiedotusvälineissä.

Vaikuttaa siltä, että Espanjassa, kuten muissakin NATO -maissa Suomen mahdolliseen jäsenhakemukseen suhtaudutaan positiivisesti. Tämä käy ilmi sekä Espanjan valtionjohdolle tehdyissä kysymyksissä että katugallupeissa. Suomi ja samalla Ruotsi toivotetaan tervetulleiksi puolustusliittoon.

Positiiviseen suhtautumiseen on vaikuttanut varmasti myös se, että Suomessa asian takana ollaan harvinaisen yksimielisesti. NATO -kantoja on päivitetty yli puoluerajojen ja onkin oletettavaa, että ensi viikolla eduskunnassa asian kanssa ei tarvitse vitkastella.

Myös kansan keskuudessa yksituumaisuus NATO -asiassa on varsin laajaa. Toki joitain soraääniä kuuluu, niitä soisi kuuluvan jopa enemmän. NATO -keskustelu olisi voinut olla hedelmällisempi, mikäli perusteltuja vastaväitteitä olisi esitetty enemmän.

Suomen historiassa kääntyy tänä keväänä uusi lehti. Lähennymme läntistä viiteryhmäämme entistä enemmän. Espanjan pääkaupungissa Madridissa kesäkuun lopussa pidettävässä NATO:n huippukokouksessa Suomen asia on varmasti vahvasti esillä.

Pääkirjoitus

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...