Oletammeko liikaa?

Mielikuvitus ottaa ihmisessä helposti vallan ja sitä alkaa kuvitella ja uskotella kaikkea! Halki historian on väliin uskottu merihirviöihin, kummituksiin, noitiin ja ties mihin. Lopulta tietoa on saatu riittävästi ja monet uskomukset ovat väistyneet.

Mielikuvitus ei tee kepposia vain tavallisille ihmisille vaan myös poliitikot ja tutkijat ajautuvat välillä väärille raiteille! Erityinen vaara on silloin kun ollaan tekemisissä todella isojen asioiden kanssa. Jo Albert Einstein (1879-1955) aikoinaan tiedosti tämän ja varoitteli tekemästä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Ei pidä olettaa enempää kuin on tarpeen asian ymmärtämiseksi! Tämän ajatuksen taustalla on periaate, josta käytetään nimitystä ’Occamin partaveitsi’. Se on saanut nimensä englantilaisen fransiskaaniveli ja filosofi Wilhelm Occamilaisen (1285-1347) mukaan. Se on eräänlainen yksinkertaisuusperiaate eli yksinkertaisin selitys on todennäköisin!

Myöhemmin Einstein kehitteli periaatetta eteenpäin ja se sai nimen ’Eisteinin hiomakivi’. Sen mukaan periaatteen tulee olla yksinkertainen mutta ei liian yksinkertainen.

Toivotaan parasta mutta pelätään pahinta! Tällainen oletustapa on ollut myös tyypillinen ihmiselle halki maailman sivu. Vaikka monet asiat näyttävät olevan hyvin, meillä on epäilevä olettamus että jokin menee kuitenkin pieleen. Se on kantapään kautta opittua realismia. Afrikan tähden sijaan käteen voi jäädä pelkkiä lasihelmiä!

Tähän liittyy läheisesti tunnettu amerikkalaisen Edward Murphyn (1918-1990) laki joka sanoo: ”Jos jokin voi mennä pieleen, se menee pieleen”. Taisi Venäjälläkin Murphy sotkea sotasuunnitelmat pahemmat kerran! Oletettiinko liikaa?

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Hannu T. Korhonen
Kirjoittaja on eläkkeelle siirtynyt Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija, dosentti.
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...