Lukuaika: Taiteilija ja maailmankansalainen

Taiteilija ja maailmankansalainen

Vanha filosofia ”vain muutos on pysyvää” näyttää pitävän paikkansa Kimmo Sahlmanin elämässä.

Aurinkorannikon suomalaiset – ja Fuengirola.fi lehden lukijat muuallakin – ovat tottuneet viime vuosien aikana lukemaan Kimmo Sahlmanin ajatuksia elämästä, yhteiskunnasta, Espanjasta ja monesta muusta aiheesta. Sahlman on toiminut yhtenä lehtemme vakiokolumnisteista lähes kolmen vuoden ajan.

Tänä syksynä tähän tulee muutos, kun Sahlman pakkaa tavaransa muuttaa takaisin – ei Suomeen, vaan Ranskaan.

Kokonaan emme toki Sahlmanille heitä hyvästejä.

- Mainos -

– Kyllä minä jatkossakin mielelläni silloin tällöin kirjoitan, Sahlman itse muotoilee asian.

Mutta tutustutaanpa hieman tarkemmin tähän mieheen.

Karjalasta Ruotsiin

Suomalainen, joka puhuu vahvimpana kielenään ruotsia, asuu Espanjassa ja kaipa Ranskaan. Siinäpä on niin monimutkainen kuvio, että voisi kuvitella miehen olevan kotoisin Savosta. Vaan eipä ole.

– Olen kotoisin Liperistä, pienestä kunnasta aivan Joensuun vierestä, Kimmo Sahlman kertoo.

Pohjoiskarjalainen siis.

Synnyinseuduillaan Sahlman viihtyi 19-vuotiaaksi asti. Silloin oli aika karistaa Suomen pölyt jaloista ja suunnata länsinaapuriin Ruotsiin. Sen koommin Sahlmanin muuttokuorma ei sitten olekaan Suomessa pyörähtänyt.

– Opiskelin ruotsissa matkailualan korkeakoulututkinnon ja sitä kautta ruotsin kielestä muodostui minulle niin vahva, että se on tänä päivänäkin se kieli jolla ilmaisen itseäni kaikkein parhaiten.

- Mainos -

Ruotsissa Sahlman viihtyi lopulta parisen kymmentä vuotta. Tuohon aikaan tosin sisältyy myös osittaista Tanskassa asumista. Sinne häntä veivät matkaoppaan työt.

Koti Ranskassa

Vuonna 1992 Kimmo Sahlmanin tie vei Keski-Ranskan maaseudulle. Sieltä löytyi elämänkumppanin lisäksi myös rauha sielulle.

– Viihdyimme aivan erinomaisesti Ranskassa. Se oli meille todellinen koti. Puolisoni Jerome oli sekä lukionopettajana että paikallisen lehden valokuvaajana. Siinä tuli tutuksi monenkirjavat paikalliset kuviot. Kimmo Sahlman kertoo.

– Hän muun muassa kierteli lehmien missikilpailuissa, ja otti misseistä (eli lehmistä) muotokuvia, hän muistelee hymyssä suin.

Kimmo Sahlmanilla itsellään ammatinvalinta vaihtui matkailualalta taiteen pariin. Hän on jo pitkään elättänyt itsensä kuvataiteilijana, tarkemmin sanottuna taidemaalarina.

Espanjaan, miksipä ei?

Kimmo Sahlman ei siis kuulu niihin lukuisiin Aurinkorannikon suomalaisiin, jotka ovat paenneet tänne Suomen tuimaa talvea. Hän oli siitä päässyt eroon jo aikoja sitten. Jokin täällä silti veti häntä puoleensa.

- Mainos -

– Ranskassa asuessamme vietimme usein kesät täällä Espanjassa, koska perheelläni oli talo Alicantessa. Niillä reissuilla alkoi pikkuhiljaa elää ajatus tänne muuttamisesta. Tuumimme että onhan täällä vielä parempi ilmasto kuin Ranskassa ja merikin houkutti, Sahlman perustelee.

– Aikamme mietimme ja kypsyttelimme asiaa ja lopulta totesimme, että miksipä ei?

Muutto konkretisoitui vuonna 2002. Ensimmäinen Espanjan koti löytyi lopulta Málagan itäpuolelta, idyllisestä Almuñecarin pikkukaupungista. Sen jälkeen kotiosoite on löytynyt mm. Málagasta, Benalmádenasta ja nykyään Torremolinosista.

– Olemme ostaneet huonokuntoisia asuntoja, remontoineet ne ja myyneet voitolla. Se on ollut yksi tapa tienata, Sahlman perustelee vaihtuneita maisemia.

Aurinkorannikolla Kimmo Sahlman on tullut siis tunnetuksi taidemaalarina, mutta myös opettajana.

– Minulla on ollut mahdollisuus tehdä vapaaehtoistyötä mm. maalausta opettaen, hän kertoo.

Takaisin Ranskaan

Parinkymmenen espanjassa asutun vuoden jälkeen Kimmo Sahlman ja hänen puolisonsa Jerome Lamy ovat päättäneet muuttaa takaisin Ranskaan.

– Ranskassa en tuntenut itseäni samalla tavalla ulkomaalaiseksi kuin täällä Espanjassa. Pääsin siellä esimerkiksi muitta mutkitta kunnan kulttuurilautakuntaan, mutta Espanjassa on ollut hieman hankalampaa, vaikkakin kielitaitoakin on, Sahlman mainitsee yhtenä syynä.

Toinen, ja lopullinen houkutus, löytyi asuntopuolelta.

– Olemme koko Espanjassa asumamme ajan etsineet sopivaa taloa ostettavaksi, omaksi kodiksemme. Sellainen joka olisi riittävän iso, jossa olisi oma puutarha ja järkevä hinta. Sellaista ei vain ole löytynyt. Lähinnä siksi, että hinnat täällä Etelä-Espanjassa ovat niin järjettömät, Sahlman kertoo.

Ranskasta sopiva talo lopulta löytyi, vieläpä hyvin läheltä pariskunnan aiempaa kotiseutua Keski-Ranskassa.

– Talo sijaitsee Viplaix:n kylässä. Se on entinen kahvila-ravintola-majatalo, joka on nyt tyhjillään. Siitä tulee täydellinen kunhan pääsemme laittamaan sen mieleiseksemme.

Sahlmanin silmät syttyvät kun hän alkaa kertoa suunnitelmista uuden talon suhteen.

– Ravintolasalista remontoidaan valtava makuuhuone, kahvilatilasta tulee olohuone. Yläkerrassa on kuusi huonetta, joista kaksi yhdistetään isoksi työhuoneeksi ja loput vierashuoneiksi. Lisäksi samalla tontilla on vielä erillinen noin 50 neliöinen talo.

Ja se kaivattu puutarhakin löytyy.

– Tontilla on itse asiassa kolme eri puutarhaa. Katsotaan aikanaan mitä kaikkea siellä alamme viljellä.

Yksi asia on kuitenkin jo nyt varmaa.

– Osa puutarhasta käytetään rypäleiden viljelyyn. Alamme tehdä omaa viiniä omasta puutarhasta. Olemme tehneet niin ennenkin, ja se on todella kiinnostavaa, Sahlman iloitsee.

Aivan vielä taiteilija ei ole muuttolaatikoita pakannut.

– Odotamme vielä paperitöiden valmistumista, että saamme muuttopäivän lyötyä lukkoon.

Muuton myötä Espanja jää taakse, mutta ei sentään ihan kokonaan.

– Meillähän jää tänne valtava määrä ystäviä, joten aivan varmasti tulemme tänne käymään useastikin, Kimmo Sahlman lupaa.

Kuka?

  • Kimmo Sahlman
  • 67 vuotta
  • Syntynyt Liperissä
  • Muutti pois Suuomesta 19-vuotiaana
  • Asunut Suomen lisäksi neljässä maassa
  • Puhuu viittä kieltä

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä on paras kesälomakuukausi?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...