Valta turmelee?!

Vanha sanonta, ”valta turmelee, ehdoton valta turmelee ehdottomasti”, lienee kaikille tuttu. Tuossa sanonnassa on paljon perää! Ei tarvitse kuin katsoa historiaa taaksepäin, niin vallan turmelusta kyllä löytyy. Näyttää olevan niin että itsevaltiaiden mieli järkkyy lopulta siihen malliin, että he alkavat käyttäytyä järjettömästi.

Asterixista tuttu sanonta, ”hulluja nuo roomalaiset”, on hyvä esimerkki siitä kuinka tuon ajan maailmanvaltiaat olivat lähes poikkeuksetta enemmän tai vähemmän pimahtaneita. Hulluiksi Rooman keisareista on mainittu ainakin Caligula, Commodus ja Nero. Kuuluisin lienee Nero joka ansioitui lähes kaikessa mahdollisessa pahassa!

Ehkä Nero olisi mieluummin halunnut olla taiteilija kuin despootti. Ainakin hänen kerrotaan sanoneen viimeiseksi sanoikseen: ”Millaisen taiteilijan maailma minussa menettääkään”. Muista ”lupaavista taiteilijoista” jonka maailma saattoi Neron lailla menettää mainittakoon Hitler. Tiedotusvälineissä on kerrottu myös Putinin tehneen taulun! Se kaupattiin Venäjällä kovaan hintaan. Maalauksen aiheena oli ikkuna, josta näkyi voimakas lumisade. Lunta on tullut tupaan Kremliinkin aika paljon sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Ihmisen mieli ei kestä liikaa valtaa! Se on kylmä tosiasia. Siitä ei hyvä seuraa. Pokeristakaan ei tule mitään jos kaikki ässäkortit ovat aina samassa kädessä. Sellaisessa pelissä ei ole todellista voittajaa. Lopuksi lohduttavat sanat Senecalta: ”Pahuus itse juo suurimman osan omasta myrkystään”.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Hannu T. Korhonen
Kirjoittaja on eläkkeelle siirtynyt Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija, dosentti.
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...