Pähkinät 25/22

1. Kuinka iso (litraa) on puskutraktoreiden ”kuninkaan” CAT D11 moottori?

2. Millä taiteilijanimellä tunnetaan laulaja Hannele Kauppinen?

3. Mitä tarkoittaa oikeudenkäynnissä sääntö ”in dubio pro reo”?

4. Millaista NHL-historiaa Nazem Kadri teki voitettuaan Stanley Cupin viime kesänä?

5. Missä kaupungissa sijaitsee myynniltään Suomen vilkkain Alko?

6. Mistä tapahtumasta alkoi Suomessa juomapullojen kierrätys?

7. Minkä valtion kanssa Pohjois-Pohjanmaalla on yhteinen maaraja?

8. Mikä Helsingin ulkopuolinen kaupunki sai ensimmäisen Michelin-ravintolansa tänä vuonna?

9. Mitä maata Ahvenanmaan maakuntalipun punainen väri symboloi?

10. Minkä tunnetun urheiluautovalmistajan kanssa Uudenkaupungin autotehdas aloittaa yhteistyön 2023?

Vastaukset kuvan jälkeen.

1. 32,1 litraa

Caterpillarin komeimman maansiirtokoneen paino on 104 tonnia, pituutta sillä on perään kiinnitetyn repijän kanssa 10,5 metriä ja korkeutta 4,7 metriä. Järein puskulevy on 6,7 metriä leveä. V12 tuottaa 630 kilowattia, ja koneen polttoainesäiliö vetää 1.800 litraa dieseliä.

2. Taiska

Taiskan tunnetuin kappale on 1975 julkaistu Mombasa. Se perustuu italialaisen säveltäjän Fabio Frizzin kappaleeseen Ibo Lelé. Suomenkieliset sanat biisiin teki Jyrki Lindström. Tunnetun cover-version Mombasasta teki suomalaisyhtye Movetron.

3. Asian on ratkaistava syytetyn eduksi, jos näyttö jää epäselväksi

Oikeusvaltion keskeinen periaate on syyttömyysolettama, joka tarkoittaa sitä, että syytetty on syytön kunnes toisin todistetaan. Suomessa syyllisyys ratkaistaan joko yhden tuomarin tai tuomarin ja lautamiehien avulla. USA:ssa syyllisestä päättää yksimielinen valamiehistö.

4. Ensimmäinen muslimi

Colorado Avalanchen hyökkääjästä Nazem Kadrista, 31, tuli ensimmäinen muslimi, joka on voittanut jääkiekkoilun arvostetuimman seurapalkinnon Stanley Cupin. Hän teki pudotuspeleissä tehot 7+8=15. Kadri pelasi loppuottelusarjan peukalo murtuneena.

5. Espoossa

Suomen myynniltään vilkkain Alko sijaitsee Espoon Leppävaarassa liikekeskus Sellossa. Seuraavana tulee saman kaupungin toinen liikekeskus Iso Omenan Alko ja kolmantena on Helsingin Kannelmäen liikekeskus Kaaressa sijaitseva Alko.

6. Helsingin Kesäolympialaisista

Coca-Cola tuli Lonkeron tavoin ensimmäistä kertaa myyntiin Suomessa Helsingin Olympialaisissa. Hollannin toiminnoista vastannut yritys lahjoitti 25.000 koria Sotainvalidien Veljesliitolle myytäväksi Olympialaisissa. Samalla sovittiin, että kaikki pullot palautetaan Hollantiin.

7. Venäjän

Pohjois-Pohjanmaa rajoittuu idässä Venäjään, pohjoisessa Lapin maakuntaan ja lännessä Perämereen. Etelässä sillä on yhteistä rajaa Pohjois-Savon, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan kanssa. Alueen pääkaupunki on Oulu.

8. Turku

Turkulainen ravintola Kaskis vastaanotti tänä vuonna Norjassa, Stavangerin konserttitalossa historiansa ensimmäisen Michelin-tähdensä. Saman ravintolan sommelier Christina Haukka valittiin Pohjoismaiden vuoden sommelieriksi.

9. Suomea

Ahvenanmaan lippu on Ruotsin lipun kaltainen. Sinikeltaisen lipun ristin keskelle on lisätty punainen raita symboloimaan Suomea. Lippu koostuu Ruotsin lipun väreistä sekä Suomen vaakunan keltapunaisesta väreistä. Se on ollut käytössä vuodesta 1954 lähtien.

10. Mercedes-AMG:n

Uudenkaupungin autotehtaalla aloitetaan ensi vuoden lopulla Mercedesin ja sen virityspajan AMG:n yhteinen autoprojekti. Suomessa valmistettu Mercedes-AMG GT -urheiluauto on neliovinen. Suomen hinnaston hintahaarukka on 167.000-294.000 euroa.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...