Pähkinät 14/22

On taas aika osoittaa tiedot ja arvaukset oikeiksi tai vääriksi.

1. Kuinka monta suomalaista miljardööriä löytyy Forbesin, liki 3.000 henkilön, listalta?

2. Kenen diktaattorin valtaannoususta tuli sunnuntaina kuluneeksi 100 vuotta?

3. Millä nimellä tunnetaan juoma, jonka haastajaksi nousivat nimikilpailussa Monopoli ja Ponjakki?

4. Millä tavalla Cristal Snow ja Niko Saarinen ovat tuoneet tällä viikolla Suomea esille USA:ssa?

5. Millä nimellä tunnetaan paremmin DP-27-pikakivääri?

6. Mikä nimi valittiin Me Naiset -lehden etunimikilpailussa Suomen kauneimmaksi?

7. Kuinka kauan kestää polttoaineasemalla 8.000 bensalitran valuttaminen tankkiin?

8. Miten Elisa Tiilikainen on vaikuttanut suomalaiseen populaarimusiikkiin?

9. Missä Amerikan mantereen liittovaltiossa on kymmenen provinssia ja kolme territoriota?

10. Kuinka paljon on Espanjan ja Nepalin aikaero tällä hetkellä?

Vastaukset kuvan jälkeen.

1. Kuusi

Kolme heistä, Antti, Ilona ja Ilkka, on Kone-yhtiön suuruuden luojan Pekka Herlinin lapsia, neljäs on edesmenneen Niklas Herlinin poika Heikki. Kaksi muuta suomalaista ovat Wihuri Groupin entinen toimitusjohtaja Antti Aarnio-Wihuri ja ST1:n suuromistaja Mika Anttonen.

2. Stalinin

Stalinia on verrattu usein Adolf Hitleriin. Hän oli diktaattori ja tyranni, joka toteutti kansanmurhia. Stalinin kuoleman jälkeen Neuvostoliiton johtajat hautasivat myös hänen perintönsä ja puhdistivat Moskovan stalinisteista. Venäjän nykyinen johtaja Vladimir Putin on taas eri maata.

3. Jaloviina

Syksyllä 1932 Suomen markkinoille tuli väkevä alkoholijuoma Jaloviina, joka on konjakin ja viljaviinan sekoitus. Ennen markkinoille tuloa Oy Alkoholiliike Ab järjesti henkilökunnalleen nimikilpailun, jossa kärkikolmikkoon selvisivät Jaloviinan lisäksi Monopoli ja Ponjakki.

4. He ovat olleet USA:n Onnenpyörän vieraileva juontajakaksikko

Mediapersoonat nähtiin tällä viikolla USA:n Wheel of Fortune -ohjelmassa. Kaksikon osuudet nauhoitettiin Suomessa. Amerikkalaisessa pelissä on myös muutama Suomi-aiheinen tehtävä ja kaksikko on kertonut televisiossa joitakin faktoja Suomesta.

5. Emma

Emma on helppo tunnistaa aseen päällä olevasta pyöreästä rumpulippaasta. Suomalaiset käyttivät niitä Neuvostoliittoa vastaan toisessa maailmansodassa. Nyt samat aseet vilahtelevat ukrainalaisten aluepuolustusjoukkojen käsissä.

6. Helmi

Se sai noin 2.500 annetusta äänestä 2,9 prosenttia. Seuraavaksi tulivat Aino, Lumi, Hilla ja Linnea. Kilpailun kaunein miesten nimi oli 16. sijoittunut Eino. Eino on ollut yksi suosituimmista poikien etunimistä viimeiset kymmenen vuotta.

7. 3 tuntia

Tieto on peräisin Uudessakaupungissa sijaitsevan Meri-TB:n kauppiaalta. Vuonna 2007 asiakkaaksi tuli venäläinen, 46-metrisen luksusjahdin miehistö, joka tankkasi kulkuneuvoon 8.000 litraa löpöä. Kyseessä taitaa olla yksi Suomen pisimmistä tankkauksista.

8. Hän on Haloo Helsinki! -yhtyeen laulaja Elli Haloo

Haloo Helsinki! Raivasi itsensä joitakin vuosia sitten Suomen suosituimmaksi bändiksi. Yhtye jäi tauolle vuonna 2018 ja palasi keikkapaikoille pari vuotta myöhemmin. Tauon aikana Tiilikainen teki soolouraa taiteilijanimellä Ellips.

9. Kanadassa

Vuonna 1867 säädetty hallitusmuoto antaa provinsseille laajemman toimivallan ja oikeudet kuin territoriolle, joita ohjaa liittovaltion hallitus. Ontario ja Quebec ovat varmasti lähes kaikille suomalaisille tuttuja provinsseja, mutta siitä vain luettelemaan loput.

10. 3 tuntia ja 45 minuuttia

Maailmassa on useita outoja aikavyöhykkeitä. Aasiassa ja Australiassa kuten myös Etelä-Amerikassa on puolen tunnin ja kolmen vartin ratkaisuja. Sen sijaan Kiinassa on vain yksi virallinen aikavyöhyke. Lännessä on kuitenkin käytössä epävirallinen aika. Epävirallista aikaa käytetään myös monissa Afrikan maissa.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...