Ikääntymisen ongelma yhdistyksissä

 

Aurinkorannikon vanhin suomalaisyhdistys, Torremolinosin Kymppipaikka kävi lähellä toiminnan loppumista. Kymppipaikkaa vaivaa sama ongelma kuin montaa muutakin alueen suomalaisyhdistystä. Ongelma on jäsenistön ikääntyminen.

Kymppipaikka pelastui ainakin toistaiseksi, kun Sirpa Juote otti vastaan puheenjohtajan tehtävän. Hänellä on hyviä ajatuksia yhdistyksen tulevaisuuden turvaamiseksi. Päällimmäisenä hän puhuu yhteistyöstä muiden toimijoiden kanssa ja sellaisten toimintojen lisäämisestä, jotka kiinnostavat nuorempaakin väkeä.

Suomela teki jokunen vuosi sitten selkeän suunnanmuutoksen toiminnassaan. Paavo Ässämäki oli puheenjohtajana liikkeelle paneva voima. Tätä samaa uudistuslinjaa on jatkanut yhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Kirsi Oras, joka muuten saattaa olla nuorin puheenjohtaja missään alueen suomalaisyhdistyksessä kautta historian.

Ässämäen ja Oraksen aikana Suomelan toimintaan on tullut mukaan teatteria, golfia ja muita sellaisia aktiviteetteja, jotka kiinnostavat kaiken ikäisiä suomalaisia. Suomela näyttää voivan paremmin kuin koskaan, jäsenmäärä on kasvussa ja yhdistys on avoin kaikenlaiselle yhteistoiminnalle muiden alueen toimijoiden kanssa. Kaukana ovat ne ajat, jolloin Suomela vaikutti ummehtuneelta, sisäänpäin lämpiävältä mummo- ja pappakerholta. Eikä muutos suinkaan ole tarkoittanut sitä, että ikääntyneet ihmiset olisi unohdettu. Päinvastoin, toiminnan monipuolistuminen palvelee myös heitä.

Voi olla, että nuorempi ikäpolvi ei ole yhdistysväkeä ihan samalla tapaa, kuin suuret ikäluokat. Silti kannattaa yrittää kehittää toimintaa, Suomela on hyvä esimerkki onnistumisesta.

Pääkirjoitus

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...