Hyvä mieli ja hyveet

Minulla oli tällä viikolla useampi positiivinen kohtaaminen, jotka saivat minut pohtimaan meidän hyvinvointia, hyviä ja positiivisia asioita sekä hyveitä.

Hyvinvointi on kokonaisuus, jota emme useinkaan tule ajatelleeksi, vaan meidän länsimainen kulttuuri on hyvinkin keskittynyt ongelmanratkaisuun ja sairauksien hoitoon sekä epäkohtien korjaamiseen.

Yksi kohtaamisistani oli, kun tapasin lasten syntymäpäiväjuhlissa sattumalta väitöskirjatutkijan, joka kertoi minulle positiivisen psykologian tutkimuksesta. Positiivinen psykologia keskittyy ihmisten vahvuuksiin ja voimavaroihin, ja näiden vahvistamiseen. Positiivinen psykologia tutkii sitä, mikä saa ihmiset ja yhteisöt voimaan hyvin ja kukoistamaan.

Mikä saa meidän voimaan hyvin? Mikä vahvistaa meidän vahvuuksia ja saa meidät voimaan hyvin? Sambaopettajani kertoi tällä samaisella viikolla hyvinvointiympyrästä samalla ajatuksella kuin ruokaympyrä. Voimme tehdä ympyrän, jonka täytämme niistä asioista, jotka tuottavat meille hyvinvointia. Mitä sinun hyvinvointiympyräsi sisältäisi?

Jos olemme päässeet irti syyllistymisen ja syyllistämisen kulttuurista voi silti meidän takaraivossa jyskyttää opit ja perinteet liiallisen ilon vääryydestä tai naurun pinnallisuudesta. Oman hyvinvointiympyrän yhtenä palasena aion kasvattaa lupaa iloita enemmän.

Näiden kohtaamisten myötä pohdin ihmisten toistensa kohtaamisia ja miten ne tuottivat esimerkiksi minulle suurta mielihyvää. Nämä kaikki positiiviset kohtaamiset koskettavat tapaa kohdella toista ihmistä arvostaen. Ihmisarvo on meillä sama, tulimme tai olimme minkälaisessa elämäntilanteessa tahansa. Hyveisiin taas kuuluvat nuo asiat, joita jaamme toisillemme, kuten kohteliaisuus, empaattisuus, sympatia ja hienotunteisuus sekä tahdikkuus.

Kohtaamisista yhtenä tärkeimpänä voimaannuttamisen lähteenä voimme kokea läheisten ja kavereiden kauniit sanat ja teot, mutta ei vähäisimpänä ihan vieraat ihmiset kadulla kaupassa tai asioilla kohdatut ihmiset ja heidän ystävälliset tervehdykset ja hymyt. Ne antavat voimaa oman arjen pyörittämiseen ja rakennuspalikoita ja ylläpitoa oman itsetunnon ja minän eheyteen.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Niina Ristolainen, NSC Group Oy
Kirjoittaja on laillistettu sosiaalityöntekijä (YTM) sekä hyvinvointi- ja sosiaalipalvelujen yrittäjä Fuengirolassa.
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Aiotko äänestää eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...