Pähkinät 18/22

1. Montako vuotta suomalaisten Tallinnassa suosima Viru-hotelli täytti keskiviikkona?

2. Kuinka monta mahaa on lehmällä?

3. Montako sotilaskonetta makaa USA:n ilmavoimien hautausmaalla Arizonassa?

4. Miksi ranskanperunat uhkaavat loppua maailmasta?

5. Montako miljoonaa euroa Valtteri Bottas tienaa tästä kaudesta Alfa Romeolla Independent-lehden mukaan?

6. Kenen huhutaan korvaavan viikonloppuna kuolleen jalkapalloagentti Mino Raiolan?

7. Montako prosenttia paperintuotanto putosi Suomessa tammi-maaliskuussa?

8. Kenen kirjoihin perustuu Harjunpää-rikossarja?

9. Minkä brittiläisen metallibändin maskotti on Eddie the Head?

10. Minkä ikäisenä Blues Brothers ja Delta-jengi elokuvien tähti John Belushi kuoli?

Vastaukset kuvan jälkeen.

1. 50 vuotta

Viru-hotelli valmistui neuvostoaikana. Sen rakentaminen kesti 36 kuukautta, koska alkuperäinen rakennusyhtiö meni konkurssiin. Neuvostoliitossa se oli kuitenkin nopeatahtinen rypistys. Tavallisesti vastaavat projektit kestivät 8-11 vuotta.

2. Neljä

Verkkomaha, pötsi, satakerta ja juoksutusmaha. Vastaus ei ole helppo edes maatalousministerille. Tuore maatalousministeri Antti Kurvinen muisti vain pötsin IS:n haastattelussa. Edellinen ministeri, maitotilallinen Jari Leppä vastasi aikoinaan kolme.

3. Noin 3.100

Niiden yhteisarvo on 35 miljardia dollaria. Koneiden muodostama laivue olisi maailman toiseksi suurin heti USA:n jälkeen. Osa koneista kierrätetään esimerkiksi varaosiksi, mutta osa pidetään käyttökuntoisina. Alueella työskentelee 800 mekaanikkoa.

4. Ukrainan sodan takia

Ukraina ja Venäjä ovat maailman suurimmat aurinkokukkaöljyn tuottajat. Nyt öljyn tuotanto on jäissä. EU onkin korvaamassa aurinkokukkaöljyn palmuöljyllä. Ranskalaisten perunoiden kotimaassa Belgiassa jopa 60 prosentti frittikioskeista – myyvät erilaisia ranskanperuna-annoksia – voi joutua sulkemaan ovensa.

5. 8,2 miljoonaa euroa

Lehden mukaan summa on seitsemän miljoonaa puntaa eli lähes saman verran kuin Kimi Räikkönen tienasi tallissa viime kaudella. Bottas joutui laskeman palkkaansa viime kaudesta vain noin puoli miljoonaa euroa.

6. Zlatan Ibrahimovicin

Ajatus ei ole tuulesta temmattu. Zlatan täyttää syksyllä 41 vuotta, hän on AC Milanissa lähes vaihtopelaajan roolissa ja ruotsalainen oli yksi Raiolan merkittävimmistä asiakkaista sekä superagentin ystävä.

7. 63 prosenttia

Pudotuksen taustalla on tietenkin UPM:n pitkäksi venynyt lakko, joka päättyi vasta hieman ennen vappua. Myös sellun tuotanto putosi lähes 31 prosenttia. Sen sijaan kartongin tuotanto puolestaan kasvoin hieman yli viisi prosenttia.

8. Matti Yrjänä Joensuun

Kirjojen pääosassa on vanhempi konstaapeli Timo Harjunpää. Teoksissa on aitoa tunnelmaa, sillä Joensuu oli itse poliisi. Hän työskenteli muun muassa Helsingin väkivaltayksikössä. Sarjassa Harjunpäätä esittää näyttelijä Olli Rahkonen.

9. Iron Maidenin

Tai tuttavallisemmin vain Eddie. Maskotti on esiintynyt Iron Maidenin lähes kaikkien sinkkujen ja LP-levyjen kannessa. Alun perin Eddie oli vain maalaus rumpusetin yläpuolella, jonka silmät hehkuivat ja suusta tuli verta. Nykyisin hahmo kävelee itse stagelle.

10. 33-vuotiaana

John Belushi eli rankan elämän. Hän oli 1970-luvun lopussa Yhdysvaltain suosituin koomikko, mutta kokaiiniriippuvuus verotti hänen voimiaan. Kesällä 1981 Belushi oli kuivilla, mutta Naapurit-elokuvan epäonnistuminen ajoi hänen jälleen kerran pulverin käyttäjäksi. Elämä päättyi vuonna 1982.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pidätkö runebergintortuista?

View Results

Loading ... Loading ...