Löylyttelyä upeissa maisemissa

 

Mijaksen vuorenrinteellä frisbeegolfkentän kupeessa seisoo uljaana hieno rakennus, jonka käyttötarkoitus on suomalaisille tuttu.

Kyseessä on paikka, joka omaa pitkät perinteet suomalaiskulttuurissa. Tämä rauhallinen ja tuskanhikeäkin paiskova paikka on monelle, etenkin eteläeurooppalaisille outo paikka. Tämä paikka tottelee nimeä sauna.

Sauna on suomalaisille tärkeä osa kulttuuria ja Suomessa saunoja on yli 3 miljoonaa. Täällä Espanjassa sauna ei ole kovin yleinen, eikä edes suomalaisten keskuudessa saunoja ole yhtä tiheässä kuin pohjoisessa kotomaassa.

Pääsin huhtikuun lopulla saunomaan yhteen saunaan Mijaksen vuorenrinteellä. Paikka oli kaunis. Aivan frisbeegolf kentän kupeessa oleva rauhaisa ja viihtyisä kokonaisuus, jossa saunan lisäksi oli vilvoittelutila ja pukuhuoneet. Myös perinteinen pallogrilli kökötti yhdessä nurkassa, joten grillauskin varmasti onnistuu saunomisen lomassa. Tosin mikäänhän ei voita perinteistä kiuasmakkaraa. Itse asiassa yksi saunoja oli nakannut folioon makkarat ja laittoi kiville tullessaan saunaan.

Saunapäivä oli torstai ja sinne oli järjestetty yhteiskyyti satamasta sijaitsevan ravintolan läheisyydestä. Osa saunojista tapaa kulkea omia kyytejä saunalle. Tällä kertaa sain olla ainut saunoja autonkyydissä ja nokka kohti Mijasta. Onneksi paikalle tuli pian pari muutakin ja vähän myöhemmin kolmas. Eli ei aivan yksityissauna toimittajakuvaajalle ollut.

Neljästä saunojasta peräti kolme oli ensikertalaisia, itseni mukaan lukien. Joten puhuttavaa riitti saunasta ja sen tärkeydestä suomalaisyhteisössä täällä Espanjassa. Eikä neljännelläkään kaverilla ollut kuin kolmas kerta saunomassa. Juttua lauteilla riitti.

Sauna oli iso ja tilava. Lauteita oli kolmen seinustan verran ja iso uljas kiuas keskellä. Yhdeltä sivulta oli näkymät vuorelle päin ja olipahan upeat maisemat.

Saunakokemus oli antoisa, itse ainakin haluan kokea tämän saunan uudestaan.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Santtu Hyytinen
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...