Suuntana sherrybodega, Cádiz ja Tarifa

Maailmankuulu sherrykaupunki Jerez ja Länsi-Euroopan vanhin kaupunki Cádiz ovat kiehtovan kaksipäiväisen retken pääkohteet. Matkan kruunaa vierailu kauniissa Tarifassa.

Marraskuun puolivälissä Aurinkorannikon suomalainen matkatoimisto Meriatur.com vie bussilastillisen kulttuurinnälkäisiä matkaajia tutustumaan Cádizin provinssiin. Andalusian eteläisimmän provinssin saloihin retkeläiset opastaa Anssi Marstela.

Matka alkaa sherryn saloihin perehtymisellä Jerezissä, vuonna 1835 perustetussa kuuluisassa Gonzáles Byass Tio Pepe -bodegassa. Ryhmä pääsee tutustumaan sherryviinien valmistukseen tässä perheyrityksessä, joka toimii jo viidennessä polvessa.

Gonzáles Byass on yltänyt kuudenneksi maailman parhaiden viinivalmistajien listalla. Perheyrityksen vanhin bodega Tio Pepe on myös yksi koko Espanjan tunnetuimmista tuotemerkeistä. Ympäri maailmaa se tunnetaan myös oivaltavasta logostaan – viinipullon mallisesta hahmosta, joka on pukeutunut punaiseen sombreroon ja takkiin.

Cádiz ihastuttaa luonteellaan

Jerezistä matka jatkuu Atlantin rannalle Cádiziin. Provinssin pääkaupungin asemasta huolimatta Cádiz on saanut jereziläisiltä lempinimen pueblo de Jerez, Jerezin kylä. Cádizissa on nimittäin vain reilut 120.000 asukasta, kun taas Jerezissä asukkaita on noin 213.000.

Vain 12 neliökilometrin kokoinen kaupunki on joka suunnasta meren rajaama, ja näin ollen asutus on asettunut hyvin tiiviille alueelle. Pienuudestaan huolimatta kaupunki on vilkas, ja vanhan keskustan tapasbaarit ja terassit täyttyvät paikallisista niin valoisaan kuin pimeäänkin aikaan.

Vuonna 1492 alkaneen Amerikan valloituksen jälkeen Cádiz toimi maantieteellisesti otollisen sijaintinsa ansiosta porttina uuden maailman ja Euroopan välillä. Rikastuvan kaupungin hohto houkutteli myös paljon ulkomaalaisia, ja 1700-luvulle tultaessa Cádizista oli muodostunut kansainvälisesti merkittävä keskus.

Kaupankäynnin vaurastuttamaan kaupunkiin kohosi useita nykypäiviin säilyneitä nähtävyyksiä, kuten barokkia ja uusklassismia edustava katedraali. Cádizin katukuva poikkeaa monen andalusialaisen kaupungin arkkitehtuurista, sillä sinne ei kauppahistorian jäljiltä jäänyt maurilaisia vaikutteita. Ruutukaava suorine katuineen ja talot tuulelta suojaavine erkkereineen aikaansaavat jopa keskieurooppalaisen vaikutelman.

Takaisin Aurinkorannikolle matkataan mm. surfaajien suosiman Tarifan kautta. Tämä yhtä lailla tuulinen kuin viehättäväkin vajaan 20.000 asukkaan pikkukaupunki tarjoaa vastapainoa kaupunkimaisemille.

Meriatur.com järjestää kaksipäiväisen retken 15.-16. marraskuuta. Lisätiedot ja varaukset osoitteesta www.meriatur.com.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Aiotko äänestää eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...