Lukuaika: Fuengirolan suomalaislääkäri elää unelmaansa

Fuengirolan suomalaislääkäri elää unelmaansa

Jan Wiklund on tullut nopeasti tutuksi kasvoksi Aurinkorannikon suomalaisyhteisölle. Hän avasi vuosi sitten suomalaisen lääkäriklinikan. Tie Fuengirolaan pienen klinikan isännäksi on ollut monipolvinen ja mutkitteleva. Leijonan osan 51 vuotiaan lääkärin urasta on vienyt työterveyshuolto.

-Aika monenlaisissa tehtävissä olen työterveyshuollon parissa ollut. Olen johtanut muutaman globaalin teknologiajätin työterveyttä ja jossain kohtaa toimin myös helsinkiläisen ison lääkärikeskuksen työterveyshuollon ylilääkärinä. Minua on aina palkinnut edistää työntekijän terveyttä, työkykyä ja hyvinvointia. Tehtäviin on liittynyt paljon hallinnollista työtä, mutta olen koko ajan myös ylläpitänyt ammattitaitoani ihan lääkärin perustöissä, Wiklund kertoo.

Työterveyshuollossa Wiklund on joutunut pohtimaan myös työn vastuukysymyksiä muutenkin kuin potilaan terveyden osalta.

-Mielestäni Suomessa kirjoitetaan sairauslomia aivan liian heppoisin perustein. Esimerkiksi mielenterveydellisistä ongelmista annetaan jokin diagnoosi ja passitetaan potilas sairauslomalle, vaikka kyse voi olla aivan normaalista elämään reagoinnista ja asia pitäisi hoitaa muulla tehokkaalla tavalla, esimerkiksi vaikuttamalla elämän kuormitustekijöihin tai työoloihin. Samoin, jos ihminen on vaikkapa juossut maratonin, hänellä saattaa olla melkoiset lihaskivut, eikä hän ole työkykyinen. Nähdäkseni kuntoutumiseen tarvittavat lepopäivät pitäisi hoitaa jotenkin muuten kuin sairausloman kautta.

- Mainos -

Wiklundin näkemyksen mukaan turhat sairauslomat ovat paitsi kalliita, myös epäreiluja oikeasti sairastavia kohtaan.

-Hieman täytyy arvostella joitain kollegoita. Sairausloman kirjoittaminen on helppo konsti siirtää asia pois päiväjärjestyksestä. Siinä ei aina mietitä, millaisia kansantaloudellisia vaikutuksia näillä päätöksillä on tai kuinka kalliita lappuja ne ovat työntekijöille ja työnantajille. Samalla esimerkiksi turhaan kirjoitetut mielenterveysdiagnoosit vievät huomiota niiltä potilailta, jotka oikeasti tarvitsevat hoitoa ja apua. Järjestelmässä on eräänlainen valuvika, koska erilaisia etuisuuksia varten täytyy aina tehdä diagnoosi.

Hyväntekeväisyyttä

Varsinaisen leipätyönsä ohella Wiklund on ollut mukana myös kansainvälisessä hyväntekeväisyystoiminnassa.

-Minulla on kristillinen elämänkatsomus ja sen pohjalta olen ollut esimerkiksi perustamassa järjestöä, joka pyrkii toimimaan ennaltaehkäisevästi lasten päihde- ja seksuaaliterveyden alalla.

Kansainvälinen hyväntekeväisyystoiminta alkoi Venäjältä.

-Ihan aluksi teimme amerikkalaisten kollegoiden kanssa eräänlaisia telttaklinikoita, joissa autoimme kaikkia apua tarvitsevia. Pakkasimme kaikki klinikan tarpeet konttiin ja lähdimme Venäjän laajoille salomaille, missä terveydenhuoltoa oli tuskin lainkaan. Pisimmät reissut tehtiin Uralin taakse Komin tasavaltaan.

-Myöhemmin hieman tarkensimme fokusta ja ryhdyimme keskittymään lapsiin ja ennalta ehkäisevään toimintaan.

- Mainos -

Hyväntekeväisyystoiminta on laajentunut Venäjältä muuallekin maailmaan.

-Olemme kouluttaneet Suomessa paljon lähetystyöntekijöitä ja muita maailmalle matkaavia ihmisiä. He ovat vieneet osaamista pitkin maailmaa.

Hyväntekeväisyystyö vei jossain vaiheessa jopa liiallisesti aikaa Wiklundin arjesta.

-Jossain vaiheessa huomasin, että se kaikkein läheisin ja tärkein, eli oma perhe jää aivan liian pienelle huomiolle, kun vaativa työ vei paljon aikaa ja sauhuan mukana kaikessa mahdollisessa vapaaehtoistoiminnassa. Vähensin kaikkea ylimääräistä, ehkä ajoissa, koska perhe on edelleen koossa, hyvinvoiva ja onnellinen.

Aurinkorannikolle

Wiklundin mielessä on jo noin parikymmentä vuotta pyörinyt ajatus suomalaisen lääkäriklinikan perustamisesta Aurinkorannikolle.

-Se on ollut sellainen unelma. Sakari Oravan ja muutaman suomalaisen lääkäriaseman kanssa ajatusta vietiin vähän pidemmälle noin 15 vuotta sitten. Silloin se ei kuitenkaan edennyt suunnitelmia pidemmälle. Sittemmin hakeuduin Vithas Xanit sairaalaan aina välillä tuuraamaan ja myöhemmin jopa vakituisempaan työsuhteeseen. Sitten tuli korona ja sen myötä olin poissa Aurinkorannikolta reilun vuoden.

Koronatauon aikana Wiklund kypsytteli vaimonsa Niinan kanssa ajatusta klinikan perustamisesta Fuengirolaan. Asiat etenivät melko nopeasti, hyvä paikkakin löytyi lopulta suomalaisyhteisön keskiöstä Los Bolichesin kaupunginosasta.

- Mainos -

-Lääkärikeskuksen organisointi toimintakuntoon lupa-asioineen vei yllättävän paljon aikaa ja saimme klinikan lopulta auki vasta lokakuussa. Oli jopa meille itsellemme yllättävää, kuinka suuri tarve suomenkielisille lääkäri- ja terveyspalveluille Aurinkorannikolla on. Ensimmäisestä päivästä alkaen potilaita alkoi tulla niin paljon, että vähäiset resurssimme eivät alkuunkaan pystyneet vastaamaan kaikkeen kysyntään. Oma äidinkieli on näissä terveysasioissa äärimmäisen tärkeä asia.

Viime talvesta oppineena Wiklundit ovat lisänneet klinikan resursseja merkittävästi. Tänä syksynä tarjolla on palvelua enemmän ja monipuolisemmin.

-Tiimiimme tulee muutama yleislääkäri. Lisäksi klinikalle tulee myös erikoislääkäreiden vastaanottoa. Mukaan tulee ainakin useampi ortopedi, gynekologi, sisätautilääkäri, kardiologi ja keuhkolääkäri. Osa lääkäreistä tekee Aurinkorannikolle viikon mittaisia pistokeikkoja, osa on täällä pysyvämmin.

Klinikalla on toimiva yhteistyöverkosto sekä julkisen- että yksityisen puolen sairaaloihin Aurinkorannikolla.

-Olemme yhteistyökumppaneita hakiessamme painottaneet suomenkielisen palvelun merkitystä. Siitä syystä esimerkiksi Vithas on meille tärkeä. Julkisen puolen sairaaloihin potilaita ohjatessamme mietimme yhdessä tulkkiasiat kuntoon.

-Noudatamme hyvää eurooppalaista hoitotapaa, eli mikäli potilaan ongelmat pystytään ratkaisemaan klinikalla, emme lähetä ketään suotta isoon sairaalaan, Wiklund lupaa.

Wiklundin isännöimä klinikka aukesi tänä syksyny maanantaina 5.9. Klinikan nimi on nykyään Costaklinikka. Nimenvaihdoksen syy oli puhtaasti lakitekninen, omistussuhteet ja muut asiat ovat ennallaan. Entinen nimi oli Suomiklinikka.

 

Kuka:

Jan Wiklund 51v

Kotoisin Nokialta

Opiskeli Tampereen yliopistossa

Työterveydenhuollon erikoislääkäri

Naimisissa, kaksi poikaa

Harrastaa esim. purjehdusta, pyöräilyä, shakkia ja kirjallisuutta

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Antti Pekkarinen, Kuva: Niina Wiklund
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä on paras kesälomakuukausi?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...