Pähkinät 22/22

Hellehatun alle pohdittavaa.

1. Kuinka monta Eurooppa cupin voittoa Real Madridilla on?

2. Kuinka kauan Shell-huoltoasemat ovat myyneet polttoainetta Suomessa?

3. Kuinka monta henkilöautoa valmistettiin Suomessa 2021?

4. Mistä maasta on löydetty maailman vanhin puu?

5. Mikä näistä palloista painaa vähiten: naisten pesäpallo, krikettipallo vai kesällä käytettävä poolopallo?

6.Miksi suomalainen Otan-olut sai toukokuussa huomiota Venäjällä?

7. Kuinka monta miljoonaa euroa verottaja keräsi kryptokaupoista vuonna 2021?

8. Kuinka nopeasti pikakaistaan oikeutettu maahanmuuttaja voi saada oleskeluluvan?

9. Montako metriä oli Suomessa käytetyn yhden virstan matka?

10. Minkä ikäisenä voi aloittaa henkilöautokortin ajamisen uuden lakiehdotuksen mukaan?

Vastaukset kuvan jälkeen.

1. 14

Eli saman verran kuin kaikilla englantilaisjoukkueilla yhteensä. Italialaisjoukkueilla on pokaaliin 12 kiinnitystä, joista 7 on voittanut AC Milan. Saksalaisjoukkueilla on yhteensä kuusi kiinnitystä. Kun Madridin voittotilastoon lisätään vielä Barcelonan voitot, niin pokaali on matkannut Espanjaan yhteensä 19 kertaa.

2. 110 vuotta

Edellisenä vuonna kaupparekisteriin merkitty Suomen Petrolintuonti Osakeyhtiö Masut liittyi 1912 osaksi Royal Dutch Shell -yhtymää. Shellin simpukkamerkki otettiin Suomessa käyttöön vasta 1921. Ensimmäinen jakeluasema tai bensamyyntikioski avattiin Turkuun 1923 ja seuraavana vuonna Helsingin Unioninkadulle.

3. 93.173 autoa

Ensimmäisenä koronavuonna autoja valmistui vain 86.270 kappaletta. Huippuvuonna 2019 Uudessakaupungissa Valmet Automotiven tehtaalla koottiin 114.785 autoa. Henkilöautojen lisäksi Sisu-Auto valmistaa Raaseporissa kuorma-autoja.

4. Chilestä

Etelä-Chilen rannikon tuntumassa kasvava patagoniansypressi on tutkijoiden mukaan 5.484 vuotta vanha. Puu sijaitsee Alerce Costero -kansallispuistossa Cordillera Peladan vuoristossa. Sen nimi on Metusalem. Raamatun mukaan hän oli maailman vanhin mies.

5. Poolopallo

Kesällä nurmikentällä käytettävä poolopallo painaa sääntöjen mukaan 99-128 grammaa. Sen sijaan talvella ja sisätiloissa käytettävä poolopallo painaa 170-182 g. Krikettipallo taas painaa 155-163 g. Naisten pesäpallon paino on 135-140 g ja miesten pesäpallon painaa 160-165 g.

6. Nato-vivahteen takia

Otan on Olaf Brewing -panimon toukokuussa markkinoille tullut olut. Otan on muun muassa espanjaksi ja ranskaksi Naton lyhenne. Etiketin haarniskaan pukeutuneen sotilaan rintamuksessa on myös Nato-tähteä muistuttava kuvio.

7. 140 miljoonaa

Suomalaiset tekivät myymällä kryptovaluuttaa 460 miljoonan euron voitot, joista valtio keräsi 140 miljoonan verotulot. Kaiken kaikkiaan kryptokauppoja tehtiin yli 2,1 miljardin euron arvosta. Kryptotulonsa verottajalle ilmoitti runsaat 12.700 henkilöä.

8. 14:ssä vuorokaudessa

Pikakaista on tarkoitettu erityisosaajille ja kasvuyrittäjille sekä heidän perheenjäsenilleen. Pikakaista käynnistyi kesäkuun alussa. Sen tarkoitus on helpottaa ja houkutella Suomeen osaavia työntekijöitä.

9. 1068,8 metriä

Virsta on vanha Ruotsissa, Venäjän keisarikunnassa ja Suomessa käytetty pituusmitta. Se tarkoittaa matkaa, joka auralla kynnettiin yhteen suuntaan. Ruotsinvirsta on hieman eripituinen kuin suomenvirsta tai venäläinen vanhavirsta. Sudenvirsta on vähän kuin poronkusema eli tarkkaa mittaa ei ole tiedossa.

10. 16-vuotiaana

Hallitus antoi toukokuun lopussa eduskunnalle esityksen ajokorttilain muuttamisesta siten, että henkilöauton kortin ajamisen voi aloittaa 16-vuotiaana ja ajokokeen voi suorittaa 17-vuotiaana. 17-vuotias saisi kyydittää vain yhtä ihmistä eikä hänellä olisi ajo-oikeutta kello 00-05 välisenä aikana.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Minkä puolueen ehdokasta äänestät eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...