Pähkinät 33/22

1. Mihin avattiin Espanjan ensimmäinen rautatie?

2. Missä maassa kehitettiin koripallo?

3. Mitä ovat Valkea kuulas, Punainen Melba ja Rubinola?

4. Kuka esittää nimiroolia TV-sarjassa Koskinen?

5. Missä maassa on edelleen rahayksikkönä markka?

6. Minä vuonna Tutankhamonin hauta löydettiin?

7. Mikä yhdistää jalkapalloseura Manchester Unitedia, presidentti Mauno Koivistoa ja jääkiekkopersoona Juhani Tammista?

8. Mikä on paternosterhissi?

9. Minä vuonna Bitcoinit saapuivat rahamarkkinoille?

10. Milloin Suomessa otettiin pysyvästi käyttöön ns. kesäaika?

Vastaukset kuvan jälkeen.

1. Barcelonan ja Matarón välille

Koko Iberian niemimaan ensimmäinen rautatie otettiin käyttöön 28. lokakuuta 1848. Kiskot veivät Barcelonasta noin 30 kilometrin matkan koilliseen, Mataróon. Pääkaupunkiin junamatkailu saapui kolme vuotta myöhemmin, kun ratayhteys Madridin ja Arajuezin välillä otettiin käyttöön 1851.

2. Yhdysvalloissa

Tarkemmin sanottuna sen keksi joulukuussa 1891 Springfield Collegen kanadalainen liikunnanopettaja James Naismith, joka halusi löytää sadepäiville ja kylmälle talviajalle sopivan sisäpelin koulun liikuntatunneille. Alkuperäisessä versiossa heitettiin jalkapalloa tyhjiin, seinään kiinnitettyihin persikkalaatikoihin.

3. Omenalajikkeita

Omenoita arvioidaan viljellyn Euroopassa jo yli 5.000 vuotta. Suomeen omenanviljely levisi joskus 1400-1500 luvuilla. Kysymyksessä mainittujen ohella Suomessa viljellään ammattimaisesti ainakin Raikea, Punaista kanelia, Punaista Atlasta, Loboa, Åkerötä, Pirjaa, Maikkia, Samoa, Jaspia ja Makea.

4. Eero Aho

Seppo Jokisen dekkareihin perustuvan, Tampereelle sijoittuvan sarjan päähenkilöä, komisario Sakari Koskista esittää Eero Aho. Koskisen kolmannen tuotantokauden kuvaukset ovat parhaillaan käynnissä. Sarjan esitysoikeudet on myyty mm. Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Australiaan ja Latviaan. Suomen ulkopuolella sarjaa esitetään nimellä Lakeside Murders.

5. Bosnia-Hertsegovinassa

Aiemmin markoilla on Suomen lisäksi maksettu mm. Länsi- ja Itä-Saksassa, Virossa (vuoteen 1927 asti) ja Ruotsissa (vuoteen 1776 asti). Nykyään markkoja on enää Bosnia-Hertsegovinassa, jonka rahayksiköksi markka tuli vuonna 1995. Bosnian ja Hertsegovinan markka, BAM, on sidottu kiinteästi Euroon (1 EUR = 1.935583 BAM).

6. 1922

Kuninkaiden laaksossa, nykyisen Luxorin alueella Egyptissä sijaitsevan faarao Tutankhamonin haudan löysi vuonna 1922 brittiläinen arkeologi Howard Carter. Poikkeuksellisen löydöstä teki se, että hauta löytyi lähes koskemattomana, joten haudanryöstäjät eivät olleet turmelleet sitä.

7. Manu

Kaikkien kolmen nimi, tavalla tai toisella on Manu. Manchester Unitedin yleisesti käytössä oleva lyhenne on ManU, Mauno Koiviston lempinimi oli kansan suussa Manu ja Juhani Tammisen ensimmäinen etunimi on Manu. Toki kaikkia kolmea yhdistää myös palloilulajit: ManU/jalkapallo, Koivisto/lentopallo, Tamminen/jääkiekko.

8. Avoimista, ovettomista vaunuista muodostuva hissi

Paternosterhississä korit muodostavat katkeamattoman ketjun joka kulkee silmukkana, toista puolta ylös ja toista alas. Suomen kuuluisin paternosterhissi on epäilemättä eduskuntatalon ns. herrahissi. Nimi paternoster tulee latinan kielestä ja tarkoittaa ”isä meidän”. Nimi on viittaus rukousnauhaan, jossa helmet liikkuvat samalla tavoin kun toistetaan isä meidän -rukousta.

9. 2009

Kryptovaluutta Bitcoin esiteltiin loppuvuodesta 2008 ja tammikuun 3. päivänä 2009 aloitettiin ensimmäisten Bitcoinien liikkeellelasku. Syyskuussa 2010 yhden Bitcoinin arvo oli 0,06 dollaria. Marraskuussa 2021 Bitcoin kävi yli 65.000 dollarissa.

10. 1981

Kesäaikaa kokeiltiin ensimmäisen kerran vuonna 1942, mutta pysyvä käytäntö kellojen siirtelystä tuli vuonna 1981. Euroopan parlamentti äänesti kellonsiirron lopettamisesta jo vuonna 2019 ja siirtelyn piti päättyä vuonna 2021. Vaan eipä päättynyt.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Aiotko äänestää eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...