Kaikki muuttuu

Kaikki muuttuu, oikeastaan kaiken on muututtava, koska maailma ympärillämme muuttuu. Muutos sanana voi monelle herättää negatiivisia mielikuvia. Siksi muutos usein naamioidaankin kehityksen alle. Käyttipä nyt sitten kumpaa sanaa hyvänsä, elämämme on koko ajan jatkuvassa muutoksessa. Viime vuosina muutoksen tahti on vain kiihtynyt, tosin vähemmän kuin esimerkiksi 1980-luvulla ajateltiin.

Haastavinta muutoksessa on uuteen tottuminen. Vanhan sanonnan mukaan voidaksesi saavuttaa jotain uutta, sinun on ensin luovuttava vanhasta. Psykologisesti tutut asiat luovat turvallisuuden tunnetta ja uusi koetaan helposti hankalana ja vieraana. Emme voi vain turvautua vanhaan tai jäädä ympäröivän maailman ulkopuolelle. Muutos yhteiskunnassa pakottaa meitä sopeutumaan muutokseen niin henkilökohtaisesti, yhteisöissä joissa toimimme ja elämme sekä yhteiskunnallisesti.

Sattuneesta syystä viimeisten päivien aikana olen joutunut painiskelemaan muutoksen ympärillä. Muutosta tehtäessä ja suunniteltaessa keskiöön on nostettava asiat, joita muutoksella toivotaan saavutettavan, mutta myös ne tekijät, jotka ovat hyvin toiminnassa ennen muutosta. Muutos ei synny ilmoittamalla, että nyt tulee muutos. Jos pyydät joltakulta anteeksi toimintaasi, tuo anteeksi pyyntö sisältää lupauksen muutoksesta, joka sinun pitää tehdä omassa toiminnassasi.

”Sinun on oltava se muutos, jonka haluat nähdä maailmassa” – Mahatma Gandhi. Toisin sanoen saadaksesi aikaan muutos, on sinun näytettävä mallia ja elettävä tavoittelemasi muutoksen mukaisesti. Olen vuosikymmeniä toiminut muutoksen parissa erilaisissa organisaatioissa ja törmännyt lähes joka kerta muutosvastarintaan. Tutkimuksen ja osin kokemuksen kautta olen havainnut, että vaikka ihmiset kuinka kokisivat muutoksen myönteiseksi, he taipuvat vastustamaan sitä, ellei heille tarjota mahdollisuutta osallistua muutoksen toteutukseen. Ihmisten on koettava muutos omakseen. Tämän takia yhteistyö kaikkien kesken on mitä tärkeintä, kun on aika saada aikaan muutoksia, niin elämässä, työssä kuin kotonakin.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Sari Savolainen
Kirjoittaja on Sofia-opiston toiminnanjohtaja
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Aiotko äänestää eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...