Heinäkuun jätemäärä meressä 50 % vähemmän kuin kesäkuussa

Aurinkorannikolla merestä kerätyn jätteen määrä on pudonnut heinäkuussa 50 % verrattuna kesäkuussa kerätyn jätteen määrään.

Marbellassa sijaitsevan Länsi-Costa del Solin kuntien liiton rannoille järjestämät rannikon siivousveneet ovat keränneet heinäkuussa jätettä lähes puolet kesäkuussa kerätystä määrästä.

Alukset poistivat merestä heinäkuussa 30,85 kuutiometriä jätettä. Kesäkuussa jätteen määrä oli 63,18 kuutiometriä, kertoi rannikkosiivouspalvelun toimiluvan saaneen yrityksen johtaja José Antonio Mena.

Rannikkosiivouspalvelu aloitti palvelun 1.6. ja palvelu jatkuu 15.9. asti. Palvelun hinta on 545 710,00 euroa.

Neljä rannikkovenettä ja kymmenen rantavenettä on käytössä jätteiden keräämiseksi Torremolinoksen, Benalmádenan, Fuengirolan ja Mijasin kuntien rannikolta. Lisäksi jätteenkeräyspalvelun piirissä ovat Marbella, Estepona ja Casares ja Manilva.

” Instituutio pitää rannat puhtaina. Kansalaiset ovat ymmärtäneet viestin, jonka olemme tästä lähettäneet, sillä käytännössä 75 % mereen kerätystä muovista on ihmisten hävittämää muovia”, Mena selittää heinäkuun jätemäärän vähenemistä.

”Huomioitavaa on, että muovia kerättiin heinäkuussa 18,99 kuutiometriä, kun kesäkuun vastaava luku oli 46,47 kuutiometriä. Muun kerätyn jätteen joukosta 6 kuutiometriä oli leviä, 2,89 puuta ja 0,64 kuutiometriä orgaanista ainesta.

Kunnittain jätettä kerättiin: Benalmádenassa yhteensä 2,97 kuutiometriä, Casaresissa 1,04, Esteponassa 4,04, Fuengirolassa 3,24, Manilvassa 1,04, Marbellassa 10,97, Mijasissa 5,68 ja Torremolinoksessa 1,95 kuutiometriä.

Veneet toimivat maanantaista perjantaihin aamukahdeksasta neljään iltapäivällä. Lauantaisin, sunnuntaisin ja pyhäpäivinä aamukahdeksasta iltapäivä kuuteen.

Jätteenkeräystöissä on käytössä kahdenlaisia veneitä: Rannikolla liikennöivät ”pelikaanit” ja rannikon lähellä liikennöivät ”gabinat”.

Rannikkoalueilla toimivien veneiden päätehtävänä on ehkäistä saasteen kulkeutumista uima-alueille ja kerätä kelluvia kiinteitä aineita kuten rasvaa ja muita jäämiä avomerivesillä. Toimintasäde on jopa kuuden mailin etäisyydellä rannikosta.

Rannoilla liikennöivien ”gabinoiden” ensisijaisena työnä on kelluvien kiintoaineiden kerääminen lähimmältä rantaviivaa olevalta alueelta. Ne toimivat myös pääasiassa mahdollisesti konfliktiherkimmillä alueilla, kuten sataman läheisyydessä ja vedenalaisten poistoputkien tienoilla.

Artikkelin kirjoittaja

Niina Sinisalo
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...