Retkien kirjo on valtava

 

Andalusiassa eivät retkikohteet retkeilemällä lopu. Jos haluaa tutustua eteläisen Espanjan helmiin opastetusti, löytyy mielenkiintoisia retkiä varmasti joka makuun.

Syksyn tullen alkaa Aurinkorannikon suomalaisen matkatoimiston, Meriatur.com:n retkitarjonta jälleen vilkastua. Kävimme useita eri retkiä opastavan Tiina Maskosen kanssa läpi tulevan syksyn tarjontaa.

Gibraltar. Yksi pitkäaikainen, jopa ikisuosikki Meritaurin retkien joukossa on päiväretki Gibraltarille. Euroopan viimeinen siirtokunta, pieni pala Englantia Andalusian laidalla, vetää vuodesta toiseen. Meriaturin retket ”pikkubritanniaan” tehdään joka torstai.

Gibraltarin jylhä kallio kiehtoo vierailijoita vuodesta toiseen. (Kuva: Virpi Pietarinen)

– Gibraltarin retkien opas Anssi Marstela on huikean taitava kertomaan elävästi alueen kiehtovasta historiasta, Maskonen kehaisee kollegaansa.

Historian ohella Gibraltarin vetonauloja ovat mm. upeat maisemat, apinat ja edulliset ostokset.

Sevilla ja Córdoba. Pitkäaikaisia suosikkikohteita ovat myös Sevilla ja Córdoba.

– Rento tunnelma, vanhat juutalaiskorttelit, upea Plaza de España, flamenco, Maskonen luettelee vain muutamia Sevillan houkutuksia.

Sevillassa kiteytyy koko andalusialaisuuden sielu. (Kuva: Janne Leipijärvi)

Córdoban ehdoton ykköskohde on tietysti ainutlaatuinen moskeijakatedraali, mutta paljon muutakin kiehtovaa tästä Andalusian helmestä löytyy.

Syksyn mittaan luvassa on päiväretkiä kumpaankin kaupunkiin ja lisäksi kaksipäiväinen retki joka vie kerralla molempiin kohteisiin.

Ronda ja Setenil de las Bodegas. Yhden päivän retki, kohteina kaksi kaupunkia, joista molemmissa on täysin poikkeuksellinen, kallioihin liittyvä vetovoima.

– Rondan kaupunki on perustettu noin 2500 vuotta sitten, joten historiaa riittää. Mutta sen lisäksi kaupunkia halkova yli 100 metriä syvä rotko antaa Rondalle täysin uniikin leiman.

Rondan uniikki piirre on puolen kilometrin mittainen, yli 100 metriä syvä kuilu, joka halkaisee kaupungin kahteen osaan. (Kuva: Janne Leipijärvi)

Setenil de las Bodegas puolestaan on rakennettu kallioiden alle ja osittain myös kallioiden sisälle. Osa kylän asunnoista ja liiketiloista on louhittu kallion sisään, ja myös osa kaduista kulkee kalliokielekkeiden alla.

Nerja ja Frigiliana. Aurinkorannikon itäisen laidan kirkkaimpiin helmiin kuuluu Nerja. Kaupunki on kuuluisa mm. upeista tippukiviluolistaan, mutta siinä ei suinkaan ole kaikki.

– Málagan itäpuolinen costa del sol on kokonaisuudessaan kerrassaan hurmaavaa aluetta. Rannat ovat kauniita, kaupungit siistejä ja ns. massaturismi on huomattavasti vähäisempää kuin täällä Málagan länsipuolella. Siellä aito espanjalaisuus on helpommin esillä, Tiina Maskonen kehuu.

Frigiliana uhkuu andalusialaista valkoista kylää puhtaimmillaan. (Kuva: Janne Leipijärvi)

Muutama kilometri Nerjasta sisämaahan sijaitsee ihastuttava Frigiliana. Paikka tuo helposti mieleen Mijas Pueblon, mutta Frigiliana on säilyttänyt paremmin espanjalaisen idyllinsä. Paikallista taidetta, käsitöitä ja melassia (Miel de caña) kannattaa poimia muistoksi.

Sesonkiretket Málagaan. Vaikka nyt vielä pyyhitään hikeä kesän helteissä, niin kohta on taas joulu. Ja joulun tienoilla Meriatur.com vie retkeilijöitä Málagaan tutustumaan nähtävyyksiin, jotka ovat tarjolla vain sydäntalvella.

– Málagan jouluvalot on jo hyvin perinteinen joulunajan suosikki. Provinssin pääkaupungin valoja ja musiikkia yhdistävä show on yksi koko Espanjan vaikuttavimpia, Maskonen kuvailee.

Sydäntalvella upea valaistus muuttaa La Concepciónin kasvitieteellisen puutarhan satumetsäksi. (Kuva: Tiina Maskonen)

– Uudempi, mutta myös erittäin suosittu joulunajan retkikohde on La Concepciónin kasvitieteellisen puutarhan upeaan valoshow, niin ikään Málagassa. Silmiä hivelevän kauniissa puistossa rauhallinen musiikki ja maltillinen, mutta näyttävä valaistus luovat satumaisen tunnelman.

Lähiretkille edullisesti

Meriatur.com on jo pidemmän aikaa tehnyt retkiä myös yhteistyössä Woolbedin kanssa. Nämä sponsoroidut retket tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden tutustua lähialueen kohteisiin huokeampaan hintaan.

Woolbedin retkillä päivä alkaa ravintola Kukossa Woolbedin tuote-esittelyllä, jonka yhteydessä tarjotaan kevyt lounas ja juoma. Tämän jälkeen suunnataan normaalisti retkikohteeseen.

Tänä syksynä uutena vaihtoehtona on lähteä Woolbedin mielenkiitoisiin kohteisiin myös ilman osallistumista tuote-esittelyihin. Tällöin retken hinta on hieman korkeampi. Molempia retkivaihtoehtoja voi varata Meriatur.com:n nettisivuilta.

Woolbedin retkien kohteita ovat mm.

El Torcal ja Antequera. El Torcalin huikeat kivimuodostelmat kuuluvat Unescon maailmanperintökohteisiin. Sen 1200 metrin korkeudessa sijaitsevalta näköalapaikalta on ainutlaatuiset näkymät aina rannikolle saakka.

Benahavis ja Estepona. Benahavis on pieni arabien 900-luvulla perustama kylä, jonka valkoiset rakennukset, kapeat kujat, upeat maisemat, patikointireitit ja hyvät ravintolat ovat täydellinen yhdistelmä. Yksi Esteponan erikoisuuksista ovat upeat muraalit eli seinämaalaukset joita on maalattu vuodesta 2012 lähtien rakennuksien seiniin ympäri kaupunkia.

Marbella, Puerto Banús ja Ojén. Tämä todellinen lähiretki yhdistää kolme hyvin erilaista kohdetta, tarjoten kiehtovan, monipuolisen katsauksen Aurinkorannikon erilaisiin kasvoihin.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...