Ennakointia ikääntymiseen

Jokainen meistä vanhenee. Jossakin vaiheessa huomaamme, ettei nousu vuoteesta onnistu samaa tahtia kuin aiemmin, tai että peilistä katsoo ihan eri näköinen kaveri kuin miltä sisällä tuntuu.

Suomalaisten elinajanodote on kasvanut Suomessa 1870-vuodesta lähtien. Vuonna 2020 suomalaisten miesten elinajanodote oli 79 vuotta ja naisten 85 vuotta. Meillä on useita vuosia jo ollut uudenlainen ikäryhmä, joka elää täyttä elämää. Nauttii aktiivisesta arjesta, jossa on virikkeitä, hyvää seuraa ja itselle mieluisa elinympäristö.

Meillä tahtoo silti olla syvään juurtunutta puhumattomuutta asioista, jotka koskettavat esimerkiksi vakavasti sairastumista, toimintakyvyttömyyttä ja etenkin kuolemaa. Niitä asioita harvoin ennakoimme tai suunnittelemme etukäteen voimissamme, kuinka asiat tällaisessa tilanteessa järjestäisimme. Näitä voivat olla vaikka edunvalvonnalliset asiat taloudellisissa asioissa, kenties myös hoitotahdon ja testamentin tekeminen on hoitamatta. Kuka tulee siivoamaan kotini ja laittamaan ruokani, kun en siihen enää itse kykene?

Nämä tulevat usein esille silloin, kun toden teolla terveydelliset asiat alkavat vaivata ja painaa ja vieläpä yleensä yllättäen. Toisaalta joitakin asioita emme itsestämme huomaakaan. Joskus naapuri tai puoliso on saattanut huomata tai itse olemme aistineet tai pohtineet mielessämme muutosta läheisissämme. Miten asian voisi ottaa puheeksi, miten keskustella, etten loukkaisi toista ja toisen tunteita?

Näitä asioita voi käydä keskustelemassa ja niihin ratkaisuja löytämässä esimerkiksi sosiaalialan ammattilaisen luona.

Yhtenä ennakointitapana esimerkiksi muistisairauksien osalta on muistin tarkastaminen. Muistin tarkastus tarkoittaa sitä, että sen voi testauttaa jo ennen muistiongelmia. Tämän jälkeen sitä on helpompi tarkastella ja verrata muutaman vuoden jälkeen mikä tilanne on sitten. Usein ajoissa löydettyihin muistioireisiin pystyy saamaan tukea ja samalla hidastaa taudin etenemistä ja toisaalta lisätä ymmärrystä sekä toimintatapoja sen kanssa elämiseen.

Ennakointi ikääntymiseen tarkoittaa, että näillä toimilla lisätään hyvinvointia ja sosiaalista osallisuutta sekä terveyttä ja toimintakykyä. Ikääntymisen myötä tulevien asioiden ennakoiminen voi lähteä vaikka siitä, että pyytää tämänhetkiseen elämäntilanteeseen kartoituksen missä tänään mennään.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Niina Ristolainen, NSC Group Oy
Kirjoittaja on laillistettu sosiaalityöntekijä (YTM) sekä hyvinvointi- ja sosiaalipalvelujen yrittäjä Fuengirolassa.
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

View Results

Loading ... Loading ...