Kesä ja tauko arkirutiineista?

Moni tuskailee myöhemmin syksyllä, kun liikunta jäi kesän aikana tauolle ja syömiset ovat olleet mitä sattuu. Toisaalta tauko voi tehdä hyvääkin, erityisesti sellaisille jotka treenaavat säännöllisesti ja nousujohteisesti. Tauon jälkeen lihas on kunnolla levännyt ja on taas vastaanottavaisempi harjoittelulle. Toki kaikki on yksilöllistä ja myös geeneistä kiinni, kuinka kenenkin keho suhtautuu pidempään taukoon.

Alle neljän viikon harjoittelemattomuusjakso ei kuitenkaan vielä juuri lainkaan vaikuta voimatasoihin. Tämän jälkeen ne kuitenkin alkavat tippumaan ja lihakset surkastumaan. Mikäli haluat ehkäistä voimatasojen laskun, riittää parikin treeniä viikossa ylläpitämään sen hetkiset voimatasot.

Kestävyyskunnon kohdalla tilanne on vielä hieman kriittisempi sillä kestävyyskunto laskee huomattavasti nopeammin kuin lihaskunto. Jo parin viikon tauko laskee huomattavasti hapenottokykyä ja tätä kautta kestävyyskuntoa. Lisäksi mitä kovempi lähtökunto on sitä nopeampi on myös lasku.

Valitettava tosiasia on ettei voima- tai kestävyysharjoituksia voi tehdä ns. “varastoon”. Kun aktiivisuustaso laskee, laskee myös kunto.

Kuinka nopeasti kunto saadaan nostettua sille tasolle mitä se oli ennen taukoa? Vastaus on että hyvinkin nopeasti, sillä meillä on lihasmuisti joka palauttaa nopeaan tahtiin voimatasot. Kestävyyskunnon kohdalla uudelleenaloitus voi olla hieman haasteellisempi, mutta päättäväisyydellä saavutetaan vähintäänkin sama taso kuin aiemmin.

Entäs ne syömiset sitten? Usean kohdalla kesään kuuluu herkuttelu jäätelöllä ja grillaus. Tämä ei ole ollenkaan kiellettyä. Ehkäpä jonkinlainen kultainen keskitie tässäkin voisi olla hyvä ratkaisu. Sopivasti herkuttelua, mutta pääsääntöisesti monipuolista ja ravinteikasta ruokaa niin melkoisen hyvin on asiat.

Loppujen lopuksi lyhyt tauko arkirutiineista liikunnan ja ravitsemuksen suhteen ei maailmaa kaada, mutta paluu arkeen on huomattavasti helpompaa mikäli pidetään sopivasti kiinni näistä myös loman aikana.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Riina Leppäkangas
Kirjoittaja on Personal Trainer ja psyykkinen valmentaja
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Minkä puolueen ehdokasta äänestät eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...