Potentiaali

Lapsi ei opi kävelemään ellei se jokaisen pyllähdyksen jälkeen nousisi ja yrittäisi uudestaan.

Aikuisena uusien asioiden opettelun kynnys kasvaa ja pitäydymme paremminkin itsellemme tutuksi tulleissa tavoissa. Onko syynä sitten epäonnistumisen pelko, itse itsellemme luomat rajoitteet vaiko ympäristön mielipiteet joiden vuoksi jätämme käyttämättä mahdollisesti suuren osan potentiaalistamme.

Vuosia sitten sain ajatuksen lähteä Espanjaan. Suurin osa toki tuki aiettani, mutta mahtuipa joukkoon myös muutamia epäilijöitä. “Miksi sinä sinne lähdet kun ethän osaa edes kieltä” tai “Millä sinä itsesi elätät siellä”. Jos olisin kuunnellut epäilijöitä niin todennäköisesti en olisi matkaan koskaan lähtenyt.

Kun taas muutama vuosi takaperin haaveilin Zumba-koulutukseen osallistumisesta, mutta epäröin kovasti. Tässä kohtaa oma sisäinen kriitikkoni oli ottaa vallan. Onneksi lopulta rohkaistuin läheisen kannustustamana ja kävin koulutuksen. Voin sanoa että kumpaakaan näistä päätöksistä en ole katunut ja tuntuu että juuri näissä tilanteissa on ollut kyse juuri sen oman potentiaalin löytämisestä.

Melko usein meihin aikuisena vaikuttaa ympäristön luomat “normit” ja vaikkapa läheisten mielipiteet siitä mitä voimme tehdä ja mikä on ns. suotavaa. Esimerkiksi “Meidän suvussa ei olla koskaan oltu taiteellisia tai urheilullisia”. Nämä ovat rajoittuneita uskomuksia ja syövät uskoa omaan onnistumiseen tai ylipäätään vaikuttavat jo aloituspäätökseen.

Jokaisella meistä on mahdollisuuksia jos vain tarpeeksi haluamme jotain ja olemme valmiita tekemään töitä sen eteen. Toinen ehkä oppii nopeammin ja voi olla lahjakkaampi, mutta jokaisella on silti mahdollisuus ainakin yrittää.

Kuinka oman potentiaalin voi löytää? Mielestäni jokainen voi löytää oman potentiaalinsa sieltä mikä vetää puoleensa. Se on jokin asia mitä teet mielelläsi vaikka sinulla voikin ehkä olla epäilyksiä onnistumisen suhteen. Se on jotain sellaista joka saa sinut loistamaan. Se on sellainen asia joka löytyy omaa sydäntä kuuntelemalla. Ja lopulta se on rohkeutta tehdä sitä minkä kokee itselleen tärkeäksi.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Riina Leppäkangas
Kirjoittaja on Personal Trainer ja psyykkinen valmentaja
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

View Results

Loading ... Loading ...