Lukuaika: Oliiviöljy on kuin käsin kääritty sikari

Oliiviöljy on kuin käsin kääritty sikari

-Lähestyin oliiviöljyä ensin designerin näkökulmasta, miten saada tuotteelle vetävä pakkaus. Kun aloin tutustumaan öljyn maailmaan, se vei mukanaan syviin syövereihin, kertoo Salon öljymies Ville Witka.

Witkan reitti öljymieheksi ei ole ollut pikamatka. Tutustuminen tuotteeseen ja sen maailmaan on vaatinut paljon aikaa ja keskittymistä.

-Olin joskus vuonna 2014 Meriaturin järjestämällä Sevillan retkellä. Oppaana reissussa oli Anssi Marstela, joka muuten tietää kaiken Andalusiasta. Matkalla Sevillaan on paljon oliivilehtoja. Marstela kertoi kiinnostavasti oliivien viljelystä, öljyn puristamisprosessista ja oliiviöljyn merkityksestä koko Espanjan taloudelle. Silloin koin ensimmäisen valaistumiseni, tässä voisi olla jotain, minkä parissa kannattaa työskennellä.

Andalusiassa on miljoonia oliivipuita. Ville Witka koki oliivivalaistumisen bussimatkalla oliviilehtojen halki. (Kuva: Simo Tynys)

- Mainos -

Sattuman kauppaa

Witkalle heräsi ajatus laadukkaan öljyn viemisestä Suomeen tyylikkäässä pullossa. Hän alkoi etsiä sopivaa oliiviöljyn tuottajatahoa. Kriteerit olivat tiukat, öljyn on oltava erittäin laadukasta, mutta tuotanto sen verran suurta, että mikäli liiketoiminta lähtee hyvin käyntiin, se ei tyssää ainakaan siihen, että öljyä ei löydy riittävästi.

Tässäkin kohtaa avuksi tuli jo mainittu matkaopas Anssi Marstela.

-Juttelin Marstelan kanssa asiasta ja hän kertoi espanjalaisen naapurinsa tuntevan kaikenlaista porukkaa ympäri Espanjan. Marstela meni käymään naapurilla ja siellä oli juuri grillijuhlat meneillään. Naapurin isä tuli grillin ääreltä ja sanoi kuulleensa kyselyä hyvästä öljyntuottajasta. Hän itse ilmoitti olevansa oikea henkilö, sanomansa mukaan hän tuottaa Espanjan parasta oliiviöljyä.

Kuten niin usein, monen tarinan alku vaatii hyvää tuuria. Selvisi, että Marstelan naapurin isällä on La Manchassa oliivitila, joka kuuluu Almodovarin alueen Covicar osuuskuntaan. Osuuskunnan muodostaa noin 70 oliivin viljelijää, heillä on yhteensä yli 450.000 oliivipuuta. Covicar tuottaa vuosittain 2,3 miljoonaa litraa laadukasta öljyä.

Oliiviöljyn valmistus ja varastointi on tarkkaa puuhaa. Terässäiliöiden hygienia on ehdoton edellytys hyvälle öljylle. (kuva: Simo Tynys)

-Covicarin öljy on kertaalleen rankattu Espanjan neljänneksi parhaaksi öljyksi, eli puhutaan todellisesta huipputuotteesta.

Kun öljyn tuottaja oli löytynyt, Witka aloitti muun liiketoimintaan liittyvän suunnittelun. Designerina hänen ajatuksensa oli tehdä itse näyttävä pullo, joka erottuisi selvästi öljyhyllyistä.

-Ei se ihan suunnitelmien mukaan mennyt. Pelkkä muotin teko pullolle olisi maksanut noin 40.000€ ja minimitilaus olisi ollut 100.000 pulloa. Kun ei ollut vielä yhtään jakelukanavaa tiedossa, tuollaiset investoinnit olisivat olleet järjettömiä. Aikani etsin ja löysin yhdeltä espanjalaiselta valmistajalta kivan näköisen pullon, johon sitten suunnittelin maalauksen ja etiketin. Öljyn nimeksi laitoin simppelisti Don Witka. Olin siis toimissani aika pitkällä, minulla oli laadukasta tavaraa kauniissa pakkauksessa.

Pakkauksen pitää olla tyylikäs. Pullon pitää erottua hyllystä, jossa kilpailevia tuotteita on kymmeniä.

Mafiaa ja väärennöksiä

Tuote oli kunnossa, sen jälkeen alkoi markkinoihin tutustuminen. Sillä tiellä on tullut vastaan monenlaista yllätystä.

- Mainos -

-Oliiviöljy on maailmanlaajuisesti jättimäinen business. Ehkä juuri siksi sen ympärille on muodostunut epätervettäkin liiketoimintaa. Isoa osaa toiminnasta hallitsee italialainen mafia ja kuten voi arvata, silloin ainoastaan rahalla on merkitystä. Oliiviöljy on yksi eniten väärennetty tuote maailmassa.

Oliiviöljyn väärentäminen ei ole erityisen vaikeaa. Huonolaatuisestakin öljystä saadaan pois virheellisiä tuoksuja ja makuja esimerkiksi lämmittämällä sitä.

-Suomenkin marketeissa todella monen pullon kyljessä lukee extra virgen. Oikein käytettynä tuo laatumäärite on hyvä mittari. Ikävä kyllä monessa pullossa extra virgen öljyä on vain nimeksi. Huonolaatuiseen käsiteltyyn öljyyn on lisätty sen verran laadukasta tavaraa, että tuoksu, maku ja väri on saatu muistuttamaan aitoa tavaraa.

Kuluttaja on öljyhyllyn äärellä hukassa. Laadukkaan öljyn tunnistaminen pullon perusteella on erittäin vaikeaa. Mitä tarkemmin etiketeissä on määritelty öljyn lajike ja alkuperä, sitä parempi mahdollisuus on saada laadukasta öljyä.

-Hyvä oliiviöljy on puhdas luonnon mehu. Siihen ei ole lisätty mitään, eikä siitä ole otettu mitään pois. Öljy pitää puristaa oliiveista mahdollisimman nopeasti poimimisen jälkeen. Jo alle vuorokauden aikana poimimisesta öljy alkaa muuttua kitkeräksi. Parhaat öljyt puristetaan alle kahdeksan tuntia poimimisen jälkeen.

Laadukkaalla öljyllä on lukuisia tunnettuja positiivisia terveysvaikutuksia. Käsitellyistä tai vanhentuneista öljyistä nämä vaikutukset puuttuvat tai ainakin niitä on vähemmän.

Mielenkiintoista on myös se, että kauppojen öljyistä helposti 80% ilmoittaa alkuperämaakseen Italian.

-Italian oliiviöljy on suuri kupla. Espanja tuottaa yli 60% koko maailman oliiviöljystä. Täältä kuljetetaan Italiaan tankkiautoilla hillittömät määrät öljyä. Italiassa niitä sekoitellaan keskenään ja kirjoitetaan pulloon made in Italy. Se on ainakin toistaiseksi parempi myyntivaltti kuin made in Spain. Asia on onneksi muuttumassa, espanjalaisen öljyn arvostus on vahvassa nousussa.

Se on kuin viini. Suurin ero viinin ja oliiviöljyn maistelun välillä lienee se, että viini paranee vanhetessaan, öljy pitää nauttia mahdollisimman pian pullotuksen jälkeen. (Kuva: Teemu Laitinen)

- Mainos -

Witka vertaa oliiviöljymaailmaa viineihin.

-Jokaisella öljyllä on omat ominaispiirteensä. Maku, tuoksu, väri ja muut ominaisuudet syntyvät samankaltaisista asioista kuin viineissä. Ratkaisevia tekijöitä ovat maaperä, auringon määrä ja puristusmenetelmät. Öljyjä voi maistella ja vertailla aivan kuin viinejä.

-Toinen asia, mihin öljyjä voi verrata on käsin käärityt sikarit. Molemmissa haetaan herkkiä ominaisuuksia, jotka syntyvät vain, kun koko prosessi on oikein ja hyvin tehty.

Kuka:

Ville Witka, 55 vuotta

Kotoisin Salosta

Designer, muotoilija, arkkitehti, muusikko

Lue myös oliiviöljyyn liittyvä pääkirjoitus: https://fuengirola.fi/2022/03/02/andalusian-yleisin-nautintoaine/

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Antti Pekkarinen, pääkuva: Teemu Laitinen
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä on paras kesälomakuukausi?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...