Tolstoin rauha?

Vanha suomalainen sanalasku sanoo: ”Rauha maassa ja venäläinen Moskovassa”. Tuossa ajatuksessa on paljon viisautta joka perustunee historian opettamaan totuuteen. Ei täällä voi elää rauhassa jolleivät venäläiset pysy Moskovassa eli omassa maassaan! Näinhän se on. Kovia on koettu itänaapurin ylivallan taholta halki maailma sivu. Pähkinäsaaren rauha v. 1323 oli hyvä yritys lopettaa vihanpito mutta eihän se siihen loppunut.

Leo Tolstoi (1828-1910) on kuuluisimpia venäläisiä kirjailijoita joka on syvällisesti pohtinut sodan ja rauhan kompleksisuutta. Hänen kuuluisimpia teoksiaan on ’Sota ja Rauha’ (1867). Tolstoi sai jo elinaikanaan paljon seuraajia. Heidän elämäntapaansa kuuluvat yksinkertainen ja luonnonläheinen elämä, kasvissyönti, voimakas ja avoin yhteiskuntakritiikki sekä köyhien pyyteetön auttaminen ja kaikesta väkivallasta pidättäytyminen. Ihanteellinen aate myös tämän päivän idealisteille?

Tolstoi on osuvasti sanonut: ”Mitä meidän pitäisi ajatella miehestä, joka osoittaa ystävällisyytensä naapuriaan kohtaan kutsumalla hänet keskustelemaan heidän erimielisyyksistään, mutta pitää ladattua revolveria kädessään?”. Liekö Putin perehtynyt tuohon ajatukseen, mutta se kyllä sopii hyvin hänen näkemykseksi rauhasta Ukrainan sodassa!

Pähkinäsaaren rauhan raja oli aikoinaan merkittävä jakolinja idän ja lännen välillä. Ehkä rauha Venäjän ja Ukrainan välillä tulee sitten joskus olemaan myös vastaavanlainen jakolinja. Jollei Putinin revolveri laukea kesken neuvottelujen?!

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Hannu T. Korhonen
Kirjoittaja on eläkkeelle siirtynyt Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija, dosentti.
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

View Results

Loading ... Loading ...