Pyhät on pahin

Joulu lähenee. Ihmiset laittavat someen ihania kuvia joulukuusistaan ja ruokavalmisteluistaan tai kalentereista, joilla tätä ihanaa yhdessäolon ja riemun juhlaa vastaanotetaan. Ihmiset kokoontuvat läheistensä kanssa viettämään aikaa ja nauttimaan yhdessäolosta. Tavataan sukulaisia ja vaalitaan jouluperinteitä.

Pyhät on pahin -sanonta on aika monelle täyttä totta. On paljon ihmisiä, joilla ei ole näitä läheisiä lähellään. Osa asuu toisessa maassa, osalla kaikki läheiset ovat edesmenneet. Toisilla ei ole kokemusta jouluperinteistä mitä vaalia tai ystäviä kenen kanssa joulua viettää. Yllättävän monella on ystäviä, mutta ystävät ovat omien perheidensä kanssa.

Toisille joulut ovat ainoita levon hetkiä ja me usein lataamme odotuksia näitä pyhiä kohtaan paljon. Minä olen esimerkiksi tulevan joulun yksin, koska lapseni ovat joulun toisessa kodissaan. Tämä tilanne ei ole tietenkään itsekkäästi ajateltuna mieluinen ja usein kovin surullinenkin.

Kaikilla ei ole mahdollisuutta, mutta esimerkiksi minulla on myös mahdollisuus siihen, että vietämme juhlapyhän perhepiirissä ihan minä arkipäivänä haluamme. On meillä tainnut olla joskus vappukin elokuussa. Minulla on lisäksi mahdollisuus olla iloinen myös lasteni puolesta, ja tiedän ettei kaikilla ei ole mahdollisuutta edes tähän.

Siispä, jos joudut tänä jouluna olemaan vastentahtoisesti tai tahtoen yksin, meidän ei tarvitse ryhtyä vihaamaan juhlapyhiä tai esimerkiksi juoda päätämme sen takia sekaisin ja pitää väkisin hauskaa. Mietin, että juhlapyhien merkitys on joskus kuitenkin kasvanut liian suureksi ja aiheuttaa meille paineiden ja kiireen lisäksi paljon surua ja pahaa mieltä. Voi kun muistaisimme kuitenkin sen, että myös joulunpyhien tunnit vuorokaudessa ovat kuin tavallisessa arkipäivässä, eli vain samat 24 tuntia.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Niina Ristolainen, NSC Group Oy
Kirjoittaja on laillistettu sosiaalityöntekijä (YTM) sekä hyvinvointi- ja sosiaalipalvelujen yrittäjä Fuengirolassa.
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

View Results

Loading ... Loading ...