Historiaa haviseva Córdoba

Jos historian lehdillä tosiaan on sanonnan mukaisesti taipumusta havisemiseen, niin yksi paikka missä havina on varmasti korvia huumaavaa, on Córdoba.

Pohjoisessa Andalusiassa sijaitseva Córdoba oli keskeinen sivistyksen ja kulttuurin kehto jo tuhat vuotta sitten, kun Córdoban kalifaatti hallitsi sieltä käsin suurta osaa Iberian niemimaasta ja aina Pohjois-Afrikkaan asti.

Córdobassa asui muinoin 500.000 ihmistä. Kaupunki oli Euroopan sivistyksen ja kulttuurin kehto, johon tultiin opiskelemaan ympäri koko kristittyä Eurooppaa. Kaupungissa oli 300 kylpylää sekä 300 moskeijaa, fantastinen kirjastolaitos, öljylampuin toimiva katuvalaistus sekä kuparinen vesijohtoverkosto.

Córdoba oli myös portti, jonka kautta Eurooppaan tulvi tieteitä, taiteita ja kulttuuria muualta maailmasta.

Córdoban keskeisiin vierailukohteisiin kuuluu eittämättä suuri moskeijakatedraali, joka rakennettiin alun perin islaminvallan aikaan 700–900-luvuilla moskeijaksi. 1200-luvulla kristityt valloittivat Córdoban maureilta katolilaisille, ja tämän seurauksena Kaarle V:n luvalla moskeijan sisälle alettiin rakentaa katedraalia 1520-luvulla.

Moskeijakatedraalin lisäksi Córdobassa pitää nähdä ja kokea hurmaavat juutalaiskorttelit. Siellä sijaitsee esimerkiksi 1300-luvulla rakennettu Andalusian ainoa synagoga, joka on säilynyt juutalaisten karkotusta edeltävältä ajalta.

Koko Córdoban vanha kaupunki on oikeastaan kuin suuri ulkoilmamuseo. Ei siis ihme, että kuuluu myös Unescon maailmanperintöluetteloon.

Aurinkorannikon suomalainen matkatoimisto Meriatur.com järjestää syksyn ensimmäisen Córdoban retken lauantaina 8. lokakuuta. Ilmoittautuminen ja lisälisätiedot löytyvä osoitteesta Meriatur.com.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Aiotko äänestää eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...