Pähkinät 13/21

Tällä viikolla kaivataan tietoa mm. muinaisesta Egyptistä, Hollywoodista ja suomirockista.

1. Mikä bändi tunnetaan lempinimellä Alavuden Dr. Feelgood?

2. Mistä maasta tulee Nemiroff-vodka?

3. Miten Helsingin raitiovaunuliikenne muuttui presidentti Kekkosen syntymäpäivän jälkeen 4.9.1900?

4. Mistä on kotoisin faarao Tutankhamonin tikarin materiaali?

5. Kuinka paljon jalkapalloilija Teemu Pukki tienaa The Athletic -lehden mukaan viikossa?

6. Kuinka monen keskitehoisen ydinvoimalan verran maailman suurin pato tuottaa sähköä?

7. Miksi Bruce Willis ilmoitti lopettavansa näyttelemisen?

8. Minkä sarjakuvasupersankarin kuva koristaa NHL-pelaaja Patrik Laineen vasenta kättä?

9. Mikä yhdistää Kolia, Espoon Tapiolaa ja Tammerkoskea?

10. Minkä niminen on Suomen Gastronomisen Seuran valitsema Vuoden ravintola?

Vastaukset kuvan jälkeen.

1. Kolmas Nainen

Pauli Hanhiniemen johtama Kolmas Nainen on kiertänyt Suomea jo 40 vuotta. Lempinimensä yhtye sai heti ensilevytyksensä jälkeen. Alkuperäinen Dr. Feelgood soittaa blues-vivahteista rokkia. Kolmas nainen tuli toiseksi vuoden 1984 Rockin SM-kisoissa, jonka voitti Peer Günt.

2. Ukrainasta

Nemiroff-vodka on Alkon ainoa ukrainalainen tuote. Ja se on myyty tällä hetkellä loppuun. Alko ei osaa sanoa, koska vodkaa saa lisää, mutta etsii parhaillaan uusia ukrainalaisia tuotteita valikoimaansa. Vodkaa kuvaillaan makeaksi ja hieman polttavaksi.

3. Luovuttiin hevosista

Kekkonen syntyi 3.9.1900, ja Helsinki luopui seuraavana päivänä hevosten vetämistä raitiovaunuista. Kaikki rataosuudet olivat silloin sähköistettyjä. Ja miten Kekkosen syntymä liittyy siihen? Ei mitenkään.

4. Ulkoavaruudesta

E.T. ei tiettävästi tuonut sitä tänne, vaan se on valmistettu meteoriitista. Ihmiset eivät käytännössä osanneet vielä Tutankhamonin aikaan valmistaa raudasta mitään. Sen sijaan meteoriittia voi takoa alemmassa lämpötilassa. Rautaa takoivat siihen aikaan tiettävästi vain Turkin alueella asuneet heettiläiset.

5. Noin 60.000 euroa

Vanha brittiläinen tapa on ilmoittaa palkkatulot viikoittain. Pukin palkkaa pidetään tällä hetkellä liian suurena ensi kaudella todennäköisesti Mestaruussarjassa pelaavalle Norwichille. Pukki voi halutessaan myös laskea palkkaansa, jolloin hän voi jatkaa seurassa.

6. 22:n

Kolmen rotkon pato on 185 metriä korkea ja 2,3 kilometriä leveä. Sen teho on 22.500 megawattia, kun ydin- tai hiilivoimala keskimääräinen teho on 1.000 megawattia. Olkiluoto 3 on poikkeus. Se on maailman tehokkain ydinvoimala, jonka sähköteho on 1.600 megawattia.

7. Aivovamman takia

Bruce Willis lopetti uransa koska kärsii afasia-nimisestä aivojen toimintahäiriöstä. Se vaikeuttaa puheen tuottamista ja ymmärtämistä. 67-vuotias Willis on yksi toimintaelokuvien suurimmista tähdistä. Kiitos monista mukavista hetkistä leffojesi parissa.

8. Iron Manin

Patrik Laine pitää Marvel Comicsin Rautamies-sarjakuvaan perustuvista elokuvista. Sen takia hän on tatuoinut supersankarin kuvan vasempaan käteensä. Laineen mukaan Iron Man -kuva on vielä kesken, mutta se on vaatinut jo paljon työtä.

9. Ne ovat kaikki kansallismaisemia

Suomessa on yhteensä 27 kansallismaisemaa. Kolin upeat maisemat ja Akseli Gallen-Kallelan taulut tekevät niistä ymmärrettävästi kansallismaiseman. Espoon Tapiola taas on puutarhakaupunginosa, jonka utopista kaupunkikokeilua käydään ihailemassa Japanista saakka.

10. Nolla

Tällä kertaa Nolla vaihtui ykköseksi. Kiertotalouteen erikoistuneen helsinkiläisravintolan astiat ovat kierrätettyjä. Raaka-aineet käytetään tehokkaasti ja mm. pakkausmateriaali minimoidaan sähkön- ja vedenkulutuksen tavoin. Siitä huolimatta ruoka on tasalaatuista ja hinta-laatusuhde kunnossa.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

View Results

Loading ... Loading ...