Oi kallis kotini

Vaikka talouden pyörät yskivät monestakin syystä Espanjassa, silti asuntojen hinnat ovat olleet viimeisen vuoden melko jyrkässäkin nousussa.

Vetureina hintakarusellissa toimivat tuttuun tapaan Espanjan turismialueet, joista Aurinkorannikko on yksi vetävimmistä.

Kahden suurimman kiinteistö- ja vuokravälitysportaalin tilastoista on tehty analyyseja, ja hintojen nousu niiden perusteella ollut reipasta.

Aurinkorannikon kalleimmat neliöt löytyvät perinteisesti Marbellasta. Näin on edelleen, Marbellan keskimääräinen neliöhinta on reilut 3.100€. Nousua vuoden takaiseen hintaan on ”vain” reilut 4%. Esimerkiksi Fuengirolassa nousu on ollut huomattavasti jyrkempää, yli 15%. Kovin nousu on tapahtunut Mijasin alueella, siellä asumisneliöistä joutuu maksamaan keskimäärin reilut 17% enemmän kuin vuosi sitten.

Marbellan jääminen nousukiidossa rannikon itäisempien osien jalkoihin on mielenkiintoinen yksityiskohta. Kyse voi olla jostain yksittäisestä asiasta, joka jälleen vuoden päästä on muuttunut erilaiseksi. Taustalla voi olla myös se, että Marbellassa on viime vuosina paljastunut melko paljon rikollisuutta, nimenomaan järjestäytynyttä sellaista. Se tuo mukanaan turvattomuutta, on mahdollista, että ihmiset äänestävät jaloillaan ja muuttavat turvallisemmiksi tuntemiinsa kaupunkeihin.

Myös vuokramarkkinoilla on tapahtunut merkittävää hintojen nousua. Málagan provinssissa keskimääräinen vuokra on noin 10€/m2, se on reilut 9% enemmän kuin vuosi sitten.

Asuminen näyttää kallistuvan yleistä inflaatiovauhtia selvästi kiivaammin. Kun sähkön ja polttoaineiden hinnat näyttävät jatkavan kovaa nousuaan, saatamme vielä tämän vuoden aikana nähdä yllättävän korkeita inflaatiolukuja.

Pääkirjoitus

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

View Results

Loading ... Loading ...