Andalusian yleisin nautintoaine

Andalusiassa on paljon asioita, joista voi tulla riippuvaiseksi. Yleensä erilaiset addiktiot ovat pahasta, mutta etelän lämmöstä löytyy paljon sellaista, johon riippuvuussuhdetta voi pitää lähes pelkästään positiivisena.

Tämän lehden keskiaukeaman haastateltavana on Ville Witka, mies joka on myynyt sielunsa oliiviöljylle. Hän rakastaa järjestää oliiviöljyn maistelutilaisuuksia ja opettaa mieluusti ihmisille, mitä ovat ne tekijät, joista tunnistaa laadukkaan öljyn. Myös oliiviöljyn moneen kertaan todistetut terveysvaikutukset nousevat usein esiin Witkan puheissa.

Öljyjen maailma on sellainen, johon kannattaa tutustua ja syventyä. Alalta löytyy runsaasti kirjallisuutta ja artikkeleita, mutta oikeasti asiaan pääsee sisälle vasta maistelemalla. Lähes jokaisesta Andalusian kaupungista löytyy jokin öljyihin erikoistunut liike, joissa voi maistella tarjolla olevia tuotteita.

Jos näet jossain mainoksen oliiviöljyn maistelutilaisuudesta, tartu tilaisuuteesi. Voit löytää aivan uuden maailman, pääset nauttimaan mauista, joita et tiennyt olevankaan. Eri lajikkeet, poiminta-ajat, säilytys ja moni muu seikka vaikuttaa öljyjen makuun. Asiantuntevan öljykauppiaan/oppaan johdatuksella öljyt aukeavat aivan uudella talla.

Suomessa asuessa öljyjen laatuun ei oikein koskaan tule kiinnitettyä erityistä huomiota. Öljy on yksi perusruoka-aine muiden joukossa. Aina ei ole edes niin väliä onko öljyn raaka-aine rypsi, rapsi vai oliivi.

Välimeren kansalaiselle ei tulisi mieleenkään laittaa salaattiinsa rypsiöljyä. Ja kerran hyvää oliiviöljyä maistettuaan ei suomalainenkaan halua tomaattiaan pilattavan traktorin polttoaineeksi soveltuvalla rypsiöljyllä.

Andalusiassa oliiviöljyihin kannattaa tutustua. Täällä kasvaa enemmän oliivipuita kuin missään muualla maailmassa. Täältä löytyvät ne parhaat, vaikka italialaiset muuta yrittävätkin väittää.

Pääkirjoitus

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pidätkö runebergintortuista?

View Results

Loading ... Loading ...