Puhtia syksyyn

Ihmiselle välttämättömiä vitamiineja on 13. Niitä tulisi saada riittävästi ravinnosta. Turvataksesi vitamiinien saannin, on monivitamiinilisä hyvä ja turvallinen tapa. Monesta monivitamiinista saat myös tärkeät hivenaineet ja kivennäisaineet.

Moni suomalainen saa virallisia suosituksia vähemmän yhtä tai useampaa vitamiinia tai mineraalia. Ne ovat kuitenkin terveydelle välttämättömiä. Vitamiinien ja mineraalien puutokset voivat haitata terveyttä sekä vähentää jaksamista ja stressin sietoa.

Esimerkiksi folaatin ja raudan liian vähäinen saanti on suomalaisilla tavallista. Myös magnesiumia saadaan vähemmän kuin minkä tutkimusten perusteella voi arvioida olevan terveydelle optimaalista.
Kenties vahvin peruste käyttää monivitamiinia on kuitenkin se, että sen käyttö on yhdistetty parempaan mielialaan. Vuonna 2013 julkaistun meta-analyysin eli koostetutkimuksen mukaan monivitamiini- ja mineraalilisän käyttö vähentää selvästi stressiä ja väsymystä sekä parantaa mielialaa terveiltä vaikuttavilla ihmisillä.

Erään katsausartikkelin mukaan aivot tarvitsevat B-vitamiineja enemmän kuin muu elimistö. Ravitsemussuositusten mukaiset määrät eivät välttämättä ole vielä optimaalisia aivojen terveydelle ja psyykkiselle hyvinvoinnille.

B-monivitamiinin on havaittu jo useissa kontrolloiduissa tutkimuksissa auttavan stressiin. Kolmikuukautisessa kontrolloidussa tutkimuksessa B-monivitamiinin havaittiin lievittävän kuormittuneisuutta, sekavuutta sekä masentuneisuuden ja hylkäämisen tunnetta.

Käypä hoito -suosituksessa pidetään B12-vitamiinin puutosta parannettavissa olevana puutoksena, joka voi aiheuttaa muistioireita.

Myös tieteellinen kirjallisuus puoltaa käsitystä, että osa dementioista johtuu B12-vitamiinin puutoksesta, joka on hoidettavissa B12-vitamiinilisällä.

Suosittelen itse B12-vitamiinilisää kaikille vegaaneille sekä 50 vuotta täyttäneille B12-vitamiinin riittävän saannin turvaamiseksi. Myös laktovegetaristeilla B12-vitamiinin puutos on yleisempää kuin sekaruoan syöjillä, joten myös heidän on hyvä käyttää aika ajoin B12-vitamiinilisää.

B12-vitamiinia on suositeltavinta käyttää kielen alla imeytettävänä tablettina, jolloin imeytyminen ei riipu siitä, onko vatsassa ns. sisäistä tekijää. Sopiva annos B12-vitamiinin puutteen hoitoon on 1-2 mg päivässä. Ylläpitoannokseksi riittää 1 mg kahdesti viikossa. Metyylikobalamiini on suositeltavin ravintolisänä käytettävä muoto.
B12-vitamiinin puutetta on erityisesti kasvissyöjillä ja vanhuksilla. Puute johtuu usein vitamiinin liian vähäisestä saannista ja joskus sen kohonneesta tarpeesta. Esimerkiksi kilpirauhasen liikatoiminta, munuaisten vajaatoiminta, diabetes, tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö voivat lisätä B12-vitamiinin tarvetta elimistössä.

Tilanteita, joissa monivitamiini on erityisen tarpeellinen:

-Täydentämään vajavaisen ruokavalion aiheuttamia ravintopuutoksia. Pikaruoka, einekset, karkit ja leivonnaiset eivät sisällä tarpeeksi tärkeitä ravintoaineita ja vitamiineja. Mikäli ruokavaliossasi on parantamisen varaa, suosittelen monipuolistamaan sitä ja ottamaan lisätueksi monivitamiinin.

-Tukemaan kehoa runsaan liikunnan aikana. Liikunta kuluttaa kehosta pienravintoaineita, jotka on palautumisen ja jaksamisen kannalta hyvä korvata monipuolisella monivitamiinilla.

-Toipilaana. Kun olet toipilaana, ja kehosi tarvitsee lisätukea energiantuotantoon ja paranemiseen.

-Tasapainottamaan mies- tai naishormoneja. Hormonitoiminnan epätasapainotiloissa voi joskus olla kysymys ravintoaineiden epätasapainosta, jolloin monivitamiini auttaa korjaamaan tilannetta.

-Raskauden aikana, jolloin äidin ja sikiön lisääntynyt ravinnon saanti vaatii erityishuomiota.

-Runsas alkoholinkäyttö lisää useiden B-vitamiinien saannin tarvetta. Alkoholi heikentää vitamiinien imeytymistä, kuluttaa niitä aineenvaihdunnassa.

Monivitamiini sisältää tasapainotetusti kaikki keholle tärkeät vitamiinit, kivennäisaineet ja muut ravintoaineet. Jos et tiedä kehosi vitamiinitasoja, on monivitamiini turvallinen valinta, ilman huolta mahdollisista vitamiinien epätasapainotiloista. Jos taas olet käynyt mittauttamassa vitamiini- ja mineraalitasot laboratoriossa ja tiedät tarkemmin puutostilat, voit nauttia yksittäisiä vitamiineja kuuriluontoisesti niiden tasapainottamiseksi. On hyvä muistaa, että monet vitamiinit ja hivenaineet toimivat toistensa kanssa yhteistyössä, ja ne tarvitsevat toisiaan oikeassa suhteessa. Monivitamiinissa tämä on otettu huomioon.

Hyvää syksyä.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Sami Lindberg, Anni’s Vital Shop
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Aiotko äänestää eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...