Pähkinät 28/22

1. Mikä on väkiluvultaan maailman suurin metropolialue?

2. Kuinka monta eri sarjojen pokaalia jalkapallojoukkue Real Madridilla on?

3. Mikä oli erityisesti James Bond -näyttelijänä tunnetuksi tulleen Sean Conneryn etunimi?

4. Mistä englanninkielisestä sanasta nimi Elvis on anagrammi?

5. Minkä vakoilulaitteen ukrainalaiset ostivat Suomesta?

6. Minä vuonna puolustusvoivat otti käyttöön nyt poistetut Vinka-koulutuskoneet?

7. Missä kaupungissa syntyi autourheilun jokamiesluokka?

8. Millaista historiaa kannabiksen poltto teki kesällä USA:ssa?

9. Kuinka monta prosenttia maailman ihmisistä on syntynyt kuningatar Elisabet II:n valtakaudella?

10. Minkä palkinnon Kaski Savubock -olut voitti tänä vuonna?

Vastaukset kuvan jälkeen.

1. Suur-Tokio

Suur-Tokion alueella osuu 38 miljoonaa ihmistä. Se on yli kuusi kertaa enemmän kuin Suomessa on asukkaita. Sillä on myös maailman suurin kaupunkitalous, vuonna 2015, yli 1.600 miljardia euroa. Suomen valtion budjetti vuodelle 2022 on vain 64,8 miljardia euroa.

2. 98

Real Madrid, joka tunnetaan paremmin nimellä Madrid, voitti viimeisimmän pokaalin elokuussa, kun se kaatoi Super cupin loppuottelussa Eintracht Frankfurtin 2-0. Ottelu pelattiin Helsingin Olympiastadionilla.

3. Thomas

Thoman Sean Connery syntyi Edinburghissa Skotlannissa 25.8.1930 ja hän menehtyi Bahamalla Nassaussa 31.10.2020 eli 90-vuotiaana. Connery sijoittui kolmanneksi vuoden 1953 kehonrakennuksen Mr. Universe -kilpailussa. Hän aloitti näyttelijän uransa 1950-luvun alussa.

4. Lives

Lives eli suomeksi elää. Elviksellä oli isoveli – tarkemmin sanottuna kaksoisveli, joka syntyi kuolleena minuuttia aikaisemmin kuin Elvis. Useat Elvis-kirjailijat ovat omissa teoksissaan uskoneet veljen kuoleman vaikuttaneen traumaattisesti laulajalegendan omaan elämään.

5. Vakoilusatelliitin

Ukrainalaisen mediapersoona Serhiy Prytulan perustama vapaaehtoinen avustusjärjestö osti joukkorahoituksella Suomesta vakoilusatelliitin. Satelliitti on tarkoitus laukaista avaruuteen loppuvuodesta.

6. 1980

Ilmavoimat korvaavat suomalaiset Vinkat saksalaisilla Grob-koneilla, joilla tulevat hävittäjälentäjät saavat kosketuksen ilmailuun. Puolustusvoimat myi loppukesästä 15 viimeistä Vinkaa huutokaupassa. Koneet myytiin lentokelvottomina.

7. Porissa

Luokka syntyi 1975, kun eräälle peltoniitylle oli tulvinut vettä, joka oli jäätynyt, mutta se ei kelvannut luistinradaksi. Paikallinen autourheiluseura kysyin maanomistajalta lupaa rakentaa väliaikainen ajorata. Siellä ajettiin väljillä säännöillä epävirallisia kisoja. Yksi luokka oli alle 2.000 markkaa maksavat autot. Näin syntyi Jokkis.

8. Se ohitti tupakan polton

Analytiikkayritys Global teki kyselytutkimuksen USA:ssa 5.-26. heinäkuuta. Vain 11 prosenttia amerikkalaisista kertoi polttavansa tupakkaa. Sen sijaan pilveä poltti säännöllisesti 16 prosenttia amerikkalaisista. Tutkimusten mukaan kannabista on kokeillut 48 prosenttia amerikkalaisista.

9. Runsas 90 prosenttia

Luku perustuu CIA World Factbookin. Elisabet II nousi valtaan 1952 ja menehtyi viime kuussa. Tilastojen mukaan noin 10 prosenttia maailman väestöstä on yli 65-vuotiaita. Elisabet oli vallankahvassa 70 vuotta.

10. Se valittiin Suomen parhaimmaksi olueksi

Takatalo & Tompuri Breweryn Kaski Savubock on 6,5-prosenttinen olut. Se valittiin 14 sarjavoittajan joukosta. Olut kilpaili alun perin Muut oluet -sarjassa. Tuomareiden mielestä voittaja on moniulotteinen, tasapainoinen ja erittäin täyteläinen.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Aiotko äänestää eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...