Ukraina ja Zelenskyi

Venäjä käy sotaa Ukrainaa vastaan. Putinin mukaan tavoitteena on estää maan ”natsiutuminen”. Ilmaisu on outo, sillä luonteva nimitys olisi ollut matzepinsi. Se tarkoittaa kansaa, joka kääntää venäläisille selkänsä.

Sana viittaa vuoteen 1708. Silloin Ukrainan kasakkahallitsija Mazepa pyysi tsaari Pietari Suurelta apua Ruotsin ja Suomen kuningasta Kaarle XII vastaan, kun tämä tuli joukkoineen Ukrainaan. Kun apua ei saatu, Mazepa kääntyi Kaarle XII puoleen ja he liittoutuivat.

Venäläisten silmin se oli petos, jota kutsutaan Ukrainan hallitsijan mukaan mazepinsiksi. Luonteva nimitys olisi tietenkin tuo ilmaisu. Putin haluaa kuitenkin natsi-sanalla osoittaa, että vihollinen tulee lännestä.

Tänään Ukraina on pinta-alaltaan suurin kokonaan Euroopassa oleva maa. Asukkaita on 44 miljoonaa, eli lähes yhtä paljon kuin Espanjassa. Maan rajat ovat historian saatossa jatkuvasti muuttuneet. 1220-luvulla sinne hyökkäsivät mongolit ja tataarit, myöhemmin osia on kuulunut Puolalle. 1686 Itä-Ukraina ja Kiova liitettiin Venäjään. 1772 Itävalta sai Länsi-Ukrainan Puolalta.

1840-luvulla alkoi Ukrainan kansallisuusaate nousta ja 1900-luvun alussa syntyi puolue itsenäisyysliitto. Vuonna 1918 saatiinkin itsenäisyys Saksan liittolaisena. Se ei kestänyt kuin kolme vuotta, sillä bolsevikkien vallankumouksen jälkimainingeissa Ukrainasta tuli sosialistinen neuvostotasavalta. Itsenäisyys saatiin uudelleen vuonna 1991 ja seuraavana vuonna Ukrainasta tuli ETYKin jäsen.

Politiikka on ollut värikästä. 2007 tuli länsimielinen Julia Tymosenko pääministeriksi ja 2010 Janukovytsistä tuli presidentti Venäjän tuella. Hänet kuitenkin erotettiin ja hän pakeni Venäjälle. Seuraavaksi presidentiksi valittiin liikemies Porosenko.

Erikoinen valinta tapahtui 2019, kun presidenttiä televisiosarjassa Kansan palvelija esittävä Zelenskyi valittiin presidentiksi 73% äänimäärällä. Kansa oli kyllästynyt poliittiseen eliittiin. Hän on sodan keskellä nostanut kansallistunteen korkealle ja ukrainalaiset ovat valmiita taistelemaan isänmaansa puolesta. Toivottavasti rauha saadaan pian aikaan.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Marjatta Jabe
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pidätkö runebergintortuista?

View Results

Loading ... Loading ...