Kuohuviinipullon avaaminen – Näin käsittelet kuohuviiniä oikein

 

Jotta kuohuvan nauttiminen sujuisi kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti ja muutenkin mallikelpoisesti, päätimme katsoa asiantuntijaohjeet suoraan Alkon nettisivulta. Jos ei näillä ohjeilla onnistu, niin kannattaa suosiolla siirtyä Safari-mehuun.

Parhaimmillaan kuohuviinipullon suulta kuuluu vain vaimea pihahdus. Kotisohvien formulakuskien kannattaa siis muistaa, että Räikkönen tekee sen väärin. Jotta maku on paras mahdollinen, pitäisi kuplat saada säilymään lasiin asti. Kas näin se käy:

1. Älä hölskytä – kuljeta kuohuviini oikein

Kuohuviini on herkkä kuljetettava, joten sen matkaa kaupasta kotiin kannattaa hiukan miettiä. Yksi hyvä keino on termoskassi, jossa juoma kulkee turvallisesti valolta ja lämmöltä suojattuna. Kateellisille naapureille voi sanoa, että kassissa on jääpaloja.

Pullon sisällön hölskymistä kannattaa välttää myös turvallisuussyistä. Jos et usko, niin käypä vaikka Youtubessa katsomassa mitä kaikkea vahinkoa kuohuviinin avaamisella on saatu aikaiseksi. Niinpä esimerkiksi valtoimenaan auton takakontissa riehuneeseen pulloon kannattaa suhtautua varauksella.

2. Anna viinin tasaantua rauhassa

Heti kuljetuksen jälkeen pullo kannattaa nostaa viileään ja antaa sen sisällön tasaantua kunnolla ennen avaamista.

Halutessaan pullon voi pitää kassissa myös kylmäsäilytyksen ajan. Kuohuviinin sisältämä hiilidioksidi pitää korkin kosteana, joten kuohuviinipullon voi säilyttää yhtä hyvin pystyssä kuin vaakatasossakin. Että sikäli se on vähän niin kuin suomalainen mies.

3. Viilennys jääkaapissa vai viininjäähdyttimessä?

Normaalissa jääkaapissa lämpötila keikkuu yleensä noin viiden asteen tienoilla. Tällaisessa kaapissa kuohuviini jäähtyy sopivaan tarjoilulämpötilaan (eli n. 6–8 asteeseen) jotakuinkin 2–3 tunnissa.

Jos suu napsaa tai muuten vain ei ehdi odottelemaan, niin sitten vaan viininjäähdyttimeen tai muuhun vastaavaan astiaan vettä ja jäätä suhteessa 1:1 ja pullo perään. Näin päästään sopivaan tarjoilulämpötilaan jo noin 20 minuutissa. Ja ensimmäisiin vaikutuksiin alle puolessa tunnissa.

4. Näin avaat kuohuviinipullon turvallisesti

Kuivaa pullo ennen avaamista ja jätä pyyheliina käsivarrellesi. Jos vaatekaapistasi löytyy musta liivi, nyt on aika laittaa se päälle. Sikäli kuin olet juuri kattanut juhlapöytään jotain rasvaa tai öljyä tihkuvaa, ei välttämättä ole huono idea pestä kädet saippualla ensin.

    • Pidä pullon suu koko ajan suunnattuna pois muiden kasvoista. Räikkönenkin sohii pullolla kohti kavereita vasta kun korkki on irti.
    • Irrota varovasti foliopaperi ja metallilanka korkin ympäriltä. Säästää valtavasti käsivoimia seuraavissa vaiheissa.
    • Jos olet oikeakätinen, ota pullon pohja oikeaan käteen ja korkkiosa vasemman käden kämmenpohjaan. Jos olet vasenkätinen, anna pullo jollekin oikeakätiselle. Tai tee sama päinvastoin.
    • Pyöritä pulloa pohjasta ja jarruta toisella kädellä hitaasti irtoavaa korkkia. Kas noin.

Jos kaikki sujuu täydellisesti, pullon suulta kuuluu vain vaimea pihahdus. Vähän niin kuin joku päästäisi hyvin pidätellyn aivastuksen Mercadonan kassajonossa. Jos juoma kuohahtaa yli, olet mokannut. Kuivaa yli valunut viini pyyheliinalla. Äläkä nuole niitä lätäköitä pöydältä. Oikeesti. Hienostuneemmille kuohujen ystäville on olemassa myös varta vasten suunniteltuja kuohuviinipullon avaajia. Tiedäthän, vähän niin kuin apupyörät fillarissa.

Lähde: Alko.fi

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pidätkö runebergintortuista?

View Results

Loading ... Loading ...