Kohti vapautta!

 

Koronan syntypaikkana pidetään Wuhania Kiinassa. Niin tai näin, mutta kaikkialta sitä nykyisin löytyy. Alkuvaiheessa Kiinassa säädettiin tiukat rajoitukset ja karanteeni – ehkä tiukemmat kuin missään muualla? Nyt Wuhanista ei enää koronaa kuulema löydy.

Kurimuksen läpikäyneenä wuhanilainen kadunmies oli todennut: ”Terveenä olet vapaa, sairaana et”. Hyvä oivallus! Tältä pohjalta on tiukka karanteeni muuallakin ymmärrettävissä. On hyvä päästä taudista eroon mahdollisimman pian, jotta voimme olla taas ”vapaita”. Mitä vapaus Wuhanissa, Fugessa tai Suomessa sitten tarkoittaakaan?

Rokotukset ovat nyt menossa. Toiveikkuutta ja vapauden kaihoa on ilmassa. On arvioitu että tarvitaan 70% rokotekattavuus, ennen kuin laumasuoja toimii. Siihen menee siis vielä aikaa.

Iäkkäämmät on nyt onneksi rokotettu! Heidän vapauttaan korona kuritti eniten.

Korona pystyy edelleen tarvittaessa rajoittamaan vapauttamme monella tapaa. Jos annamme sille yliotteen, niin se kampittaa kyllä.

Fyysisen vapauden lisäksi tarvitsemme aina myös henkistä vapautta. Irwin Goodman laulussa ’Maailma on kaunis’ (1989) korostaa sitä hienosti: ”Maailma on kaunis ja hyvä elää sille, jolla on aikaa ja tilaa unelmille. Ja mielen vapaus”.

Vaikka fyysistä vapauttamme voidaankin tarvittaessa rajoittaa voimakkaasti, se ei tarkoita sitä että se rajoittaa mieltämme.

Natsien keskitysleirin kurjuuden läpikäynyt Viktor Frankl on sanonut: ”Ihmiseltä voidaan viedä kaikki paitsi yksi asia: ihmisen vapaus valita oma asenteensa, oli tilanne mikä hyvänsä”. Koskee myös korona-aikaa!

Lopuksi mietittäväksi Pelle Miljoonan (1980) oivallus: ”Vapaus on suuri vankila”. Onko näin?

Hannu T. Korhonen

Kirjoittaja on eläkkeelle siirtynyt Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija, dosentti

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Syötkö mämmiä?

View Results

Loading ... Loading ...