Suomalaisessa jääkiekossa pelätään konkursseja

 

Suomen ylivoimaisesti suosituin urheilulaji, jääkiekko ja sen pääsarja Liiga on koronan takia suurissa vaikeuksissa.

Jopa kuutta seuraa uhkaa Liigan hallituksen puheenjohtajan Heikki Hiltusen mukaan konkurssi.

Pääsarjaa Suomessa pelataan täysillä kierroksilla, mutta ilman yleisöä. Joka ottelusta tulee tappiota 50.000 – 100.000 euroa vähän seurasta riippuen.

Seurat ovat puun ja kuoren välissä. Sarjaa ei voi jättää pelaamatta. Jos näin tehdään, kausikorttilaiset ja sponsorit vaativat todennäköisesti rahojaan takaisin.

Pahinta olisi tv-korvausten menetys. Televisioinneista jokainen seuraa saa yli miljoona euroa kaudesta.

On siis talouden kannalta järkevämpää sittenkin pelata kuin jättää kausi kesken.

 

Toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Mestiksessä ei pelata. Ratkaisu oli helpompi tehdä, koska tv-korvauksia ei ole ja yleisönmäärät ovat vähäisiä. Pelaajakorvauksista joudutaan keskustelemaan; voidaanko lomauttaa, saavatko pelaajat työttömyyskorvausta jne.

Liigassa erikoiseksi tilanteen vetää sekin, että aina ennen pudotuspeleihin pääsy on tietänyt seuralle lisätuloja. Nyt no toisin, jos nykyinen tilanne jatkuu eli pelataan ilman halleille saapuvaa yleisöä.

Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella seurat saavat yleisötulot kokonaan. Kun pelit etenevät, yleisöpotin nettoraha kootaan Liigan kassaan, josta sitten maksetaan rahat seuran sijoituksen mukaan.

Jos ja kun aika todennäköiseltä näyttää, pelataan ilman yleisöä. Näin tuota yleisöltä tulevaa rahaa ei kerry lainkaan. Pudotuspeleistä olisi seuroille vain pelkkää kulua.

Liigassa on yleisenä tapana, että menestyksestä maksetaan pelaajille bonuksia ja bonukset nousevat progressiivisesti, mitä paremmin menestyy.

Mestaruus tulisikin nykynäkymien valossa seuroille erittäin kalliiksi. Mestaruutta ei ole varaa voittaa kuin ehkä muutamalla seuralla.

Jos jo nyt suurissa taloudellisissa vaikeuksissa oleva seuraa etenee mestaruuteen asti, voi se pahimmassa tapauksessa tietää konkurssia.

 

Yhden liigaseuran johtajan totesi, että kyllä nyt olisi paras pelata heikosti ja varmistaa pelien loppuminen runkosarjaan. Se on seuran taloudelle ainoa järkevä vaihtoehto.

Nykytilanne luo aika oudon tilanteen. Moniko seura ajattelee näin ja ryhdytäänkö parhaita pelaajia tyrkyttämään muihin seuroihin jo hyvissä ajoin. Säästetään palkkakuluissa ja varmistetaan pelien päättyminen runkosarjaan.

Urheilu, Suomessa eritoten jääkiekkoa, herättää suuria tunteita. Oman seuran menestystä seurataan silmät kiiluen.

Mitä vaikutusta on sillä, että pudotuspeleihin yltävä ryhmä ryhtyykin varmistelemaan niiden ulkopuolelle jäämistä edellä mainituin keinoin?

Mitä vaikutusta taas sillä mahdollisesti olisi seuraavan kauden lipunmyyntiin ja seuran uskottavuuteen sponsoreihin nähden?

Kysymyksiä on paljon vaille vastausta. Yksi asia on varma, korona ei vaikuta vain nyt pelattavaan kauteen, vaan varjostaa myös seuraavaa kautta ja seurojen talouksia monen vuoden ajan.

Hyvä kysymys on sekin, palaavatko katsojat lehtereille. Nyt on opittu seuraamaan pelejä televisiosta.

Pauli Uusi-Kilponen

Kirjoittaja on yli 40 vuotta median palveluksessa toiminut lehdistöneuvos.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

View Results

Loading ... Loading ...