Pähkinät 12/21

1. Millä vuosikymmenellä päivittäistavaramyynti on noussut yhtä rajusti kuin viime vuonna?

2. Mikä yhdistää näyttelijöitä Tippi Hedren, Melanie Griffith ja Dakota Johnson?

3. Miten on mahdollista, että NHL-jääkiekkoilija Sebastian Aho teki samana iltana maalin niin New Yorkissa kuin Raleighissa?

4. Mikä suomalainen poliisiyksikkö lopetettiin vuoden 2014 alussa?

5. Missä maassa sijaitsee Ikean pääkonttori?

6. Mikä numero yhdistää Keke Rosbergin ja Kimi Räikkösen F1-mestaruuksia?

7. Kumpi on vanhempi, Andalusian presidentti Juanma Moreno vai Espanjan pääministeri Pedro Sánchez?

8. Minkä tärkeän askeleen Espanjan kruununprinsessa Leonor, 15, otti tällä viikolla matkalla hallitsijaksi?

9. Montako autoa Suomessa pitäisi myydä vuodessa, jotta autojen keski-iän nousu pysähtyisi?

10. Mihin maahan rakennetaan ensimmäinen laivoille tarkoitettu tunneli?

Oikeat vastaukset kuvan alapuolella.

1. 1980-luvulla

Viime vuonna päivittäistavaramynnin volyymi kasvoi 6,6 prosenttia. Suurempaan tulokseen on päästy vain 1980-luvun alussa. Myynnin arvo taas nousi 8,4 prosenttia. K-ryhmä kasvatti myyntiään jo viidettä vuotta peräkkäin. Sen markkinaosuus on tällä hetkellä 36,9 prosenttia.

2. Sukulaisuus: Isoäiti, tytär ja tyttären tytär

Dakota Johnsonin isä on tietenkin Miami Vicen Sonny Crockett eli Don Johnson, äiti Melanie on tunnettu useista leffoista ja isoäiti Tippi muistetaan parhaiten Alfred Hitchcockin elokuvasta linnut. Dakotan ensimmäinen leffarooli tuli isälle yllätyksenä, hän toivoi tyttären menevän yliopistoon.

3. Kaksi eri pelaajaa

Suomalaisille tutumpi Aho pelaa Carolina Hurricanesissa hyökkääjänä, kun taas toinen Aho, ruotsalainen puolustaja, pelaa New york Islanderissa. Kaiken kaikkiaan Ahot tekivät viikko sitten samana iltana kolme maalia, kun suomalainen onnistui kahdesti.

4. Liikkuva poliisi

Liikkuva poliisi oli liikenteenvalvontaan erikoistunut valtakunnallinen yksikkö. Vielä viime vuosituhannella monet kutsuivat heitä lentäviksi johtuen siitä, että poliisit partioivat yli maakuntarajojen. Yksikön poliisit siirtyivät paikallispoliisin palvelukseen.

5. Alankomaissa

Ruotsalaisen huonekalujätin Ikean pääkonttori sijaitsee Alankomaissa, Leidenin kaupungissa. Yhtiön omistusjärjestelyt ovat ristiinomistuksineen ja hyväntekeväisyysjärjestöineen ehkä maailman sekavimmat. Nimi Ikea tulee perustajansa nimikirjaimista, syntymätalosta ja -kylästä: Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd.

6. Kuusi

Niin Keke kuin Kimi voittivat mestaruuden ajamalla tuolloin autolla numero 6. Vuonna 2014 ajajat saivat valita numeron, jolla he ajavat loppuelämänsä. Kimin teki mieli numeroa 6, mutta päätti jättää sen Keken pojalle Niko Rosbergille. Myös Niko voitti seuraavana vuonna mestaruuden numerolla 6.

7. Juanma Moreno

Heillä on ikäeroa vajaa puolitoista vuotta Juan Manuel Moreno, 50, on syntynyt 1.5.1970 ja Pedro Sánchez, 49, taas 29.2.1972 eli karkauspäivänä. Poliittisesti Moreno on konservatiivi ja Sánchez sosialisti.

8. Hän edusti yksin

Espanjan kruununprinsessa Leonor edusti torstaina ensimmäistä kertaa ilman vanhempiaan, kun hän osallistui Cervantes-instituutin 30-vuotisjuhlaan Madridissa. Hän luki siellä pätkän Espanjan perustuslaista, jonka hän luki myös pitäessään ensimmäistä julkista puhettaan pari vuotta sitten.

9. 150.000

Viime vuonna Suomessa myytiin vajaa 96.500 henkilöautoa ja liikenteessä olevien henkilöautojen keski-ikä nousi lähes 13 vuoteen. Vanhimmat autot löytyvät Pohjois-Karjalasta, Kainuusta ja Etelä-Pohjanmaalta, jossa ajetaan keskimääräisesti yli 14 vuotta vanhoilla autoilla.

10. Norjaan

Norjan laivatunneli tulee Bergenin lähistölle. Siitä tulee noin 1.700 metriä pitkä, 37 metriä korkea ja 27 metriä leveä. Matkustaja- ja rahtilaivojen lisäksi tunnelia saavat käyttää huviveneet. Sen hinta-arvio on 280 miljoonaa euroa. Sillä parannetaan merenkulunturvallisuutta ja lyhennetään matka-aikaa.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

View Results

Loading ... Loading ...