Pähkinät 8/21

1. Missä kaupungissa sijaitsee maailman suurin katollinen katedraali?

2. Minkä niminen on Suomen jäänmurtajapatteriston lippulaiva?

3. Missä talossa sijaitsi aikoinaan Suomen pisin toimistokäytävä?

4. Mikä suomalainen valtionyhtiö toimitti Mars-mönkijään teknologiaa?

5. Minä vuonna perustettiin Suomen Salmiakkiyhdistys?

6. Missä tv-sarjassa Will Smith näytteli Will Smithiä?

7. Mikä on jalkapalloilija Lionel Messin päiväpalkka?

8. Mikä on suurin muutos vanhimman (1981) ja ensi vuonna ensi-iltansa saavan Indiana Jones -elokuvien välillä?

9. Mikä auto yhdistää USA:n presidentti Joe Bidenin ja ensimmäiset astronautit?

10. Keiden kihlajaisuutisesta tuli tällä viikolla täyteen 40 vuotta?

Oikeat vastaukset kuvan alapuolella.

1. Sevillassa

1400-luvun alkupuolella valmistunut Sevillan katedraali on rakennettu entisen moskeijan paikalle. Kellotorni, La Giralda, on moskeijan entinen minareetti. Katedraalin viereen avataan entisöity baari/museo, joka on nimetty kellotornin mukaan. Sen sisältä löytyy vanha kylpylä.

2. Urho

Vuonna 1975 kauppalaivojen avustamisen aloittanut Urho on nimetty entisen tasavallan presidentin Urho Kaleva Kekkosen mukaan. Laiva on yli sata metriä pitkä. Se kätkee sisällensä muun muassa tilavat hytit, pari saunaa, uima-altaan, kirjaston ja presidentin salongin.

3. VR:n pääkonttorissa

Helsingin päärautatieaseman viereen valmistuu hotelli Scandic Grand Central, joka toimi vielä 2018 VR:n pääkonttorina. Sen pisin toimistokäytävä oli 159 metriä pitkä. Nyt sen varrelta löytyy hotellihuoneita. Rakennuksen kaksi vanhinta osaa on Eliel Saarisen suunnittelemia.

4. Ilmatieteen laitos

Viime viikolla punaiselle planeetalle laskeutuneen Mars-mönkijän sisuksista löytyy Ilmatieteen laitoksen mittauslaitteistoa sekä yksityisen suomalaisen Vaisalan anturiteknologiaa. Luotaimen kokonaiskustannukset olivat noin 2,7 miljardia dollaria.

5. 1997

Yhdistys on yllättävän uusi siihen nähden, miten paljon ”mustaa magiaa” katoaa suomalaisten suihin. Yhdistys järjestää tavallisesti kerran vuodessa salmiakkipiknikin, jossa voi maistella muun muassa uutuustuotteita. Sen avulla on tehty muutoksia myös resepteihin.

6. Bell Airin prinssi

Näyttelijä Will Smithin mukaan näyttelijä Carlton Banks, joka näytteli sarjassa Alfonso Ribeiroa, kehotti Smithiä käyttämään sarjassa omaa nimeään, koska sillä hänet tullaan aina muistamaan. ”Aina kun menemme Carltonin kanssa ulos, porukkaa huutaa: Hei Will, hei Alfonso.”, Smith nauratti yleisöä The Graham Norton Show’ssa.

7. 380.299 euroa

Summa käy ilmi sanomalehti El Mundolle vuodetuista tiedoista. Messin nelivuotisen sopimuksen kokonaispalkka on 555.237.619 euroa eli lähes puolet FC Barcelonan vajaan 1,2 miljardin euron velasta.

8. Ohjaajan vaihtuminen

Ensi vuonna ensi-iltansa saavan elokuvan ohjaa Steven Spielbergin sijasta James Mangold, mutta pääosassa nähdään samana vuonna 80 vuotta täyttävä Harrison Ford. Tarina sijoittuu tiettävästi 1960-luvulle.

9. Chevrolet Corvette Stingray

Joe Bidenilla on vihreä vuoden 1967 avomalli. Hän ei voi kuitenkaan koskaan enää ajaa sillä virallisella tiellä, koska laki kieltää autoilun myös ex-presidentiltä. Myös Apollo-lentojen astronautit ajelivat Stingray’llä.

10. Prinssi Charlesin ja lady Diana Spencerin

Avioliiton kautta Dianan titteli muuttui prinsessaksi. Kihlausilmoituksen jälkeen Charles totesi TV-haastattelussa ”mitä ikinä olla rakastunut sitten tarkoittaakin”, kun häneltä kysyttiin rakkaudesta. Charles vielä jatkoi, että olla rakastunut termin voi jokainen tulkita tavallaan.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pidätkö runebergintortuista?

View Results

Loading ... Loading ...