Pähkinät 31/21

 

1. Mistä kierrätysmateriaalista valmistetaan suomalaiset The Other Danish Guy -alushousut?

2. Mistä maasta tulee pilates-kuntoilumuoto?

3. Kuka suomalainen NHL-kiekkoilija edustaa liigan syntymäpaikkatilastossa Ruotsia?

4. Mistä matemaattisesta termistä tulee Google-hakukoneen nimi?

5. Minkä yhtiön osake on vanhin Tukholman pörssiin listattu arvopaperi?

6. Mikä kaupunki yhdistää Microsoftin Bill Gatesia, rockyhtye Nirvanaa ja nettiliike Amazonia?

7. Kuinka monta metriä uimataitoisen ihmisen pitää osata uida Suomessa?

8. Kuinka moneen maahan Suomen passilla pääsee ilman viisumia?

9. Mikä maa on saastuttanut (hiilidioksidipäästöt) eniten vuosien 1850-2021 aikana?

10. Millä nimellä tunnetaan 70-vuotias brittimuusikko Gordon Sumner?

Oikeat vastaukset kuvan alla.

1. Nylonista

Nylon saadaan käytetyistä ja hylätyistä kalastusverkoista, vanhojen nylon-mattojen materiaalinukasta, hukkalanka ja -kangaspaloista sekä teollisuuden muovijätteestä. Jos jotakuta kiinnostaa, niin alkkareita saa vain netistä ja nyt niitä on myös naisille.

2. Saksasta

Joseph Pilates kehitti liikuntamuodon 1900-luvun alussa. Sillä on nykyisin ympäri maailman miljoonia aktiivisia harrastajia. Pelkästään USA:ssa pilateksella on lähemmäs 20.000 vetäjää. Pilateksessa liikkeet tehdään kontrolloidusti, joten se tuntuu lähes saliharjoittelulta.

3. Edmonton Oilersin Jesse Puljujärvi

Puljujärvi on syntynyt Ävkarlebyssä. Hänellä on myös Ruotsin kansalaisuus, vaikka edustaa muuten Suomea. Samassa tilastossa Montreal Canadiensin hyökkääjä Jesse Ylönen edustaa USA:sta. Myös hänellä on kaksoiskansalaisuus.

4. Googol

Matemaatikko Edward Kasner keksi nimen luvulle, jossa numeroa 1 seuraa sata nollaa eli 1 googol on 10100. Kasner halusi sillä osoittaa äärettömyyden. Tunnetussa maailmankaikkeudessa on 1085 erilaista atomia. Shakissa erilaisia pelitilanteita on 10123.

5. Handelsbankenin

Handelsbanken nousi tällä viikolla otsikoihin, kun se ilmoitti myyvänsä kaikki Suomen ja Tanskan toiminnot sille kannattamattomina. Pankki on toiminut Suomessa vuodesta 1985 lähtien. Suomen ja Tanskan toiminnot toivat kassaan vain kahdeksan prosentin tuoton.

6. Seattle

Microsoftin luoja Bill Gates on kotoisin Seattlesta kuten myös Nirvana. Kaupungissa sijaitsee myös nettiliike Amazonin pääkonttori. Seattle sijaitsee Washingtonin osavaltiossa USA:n luoteiskolkassa Kanadan rajalla.

7. 200 metriä

Uimataito määritellään kaikissa Pohjoismaissa samalla tavalla. Henkilön pitää osata uida 200 metriä, josta 50 metriä selällään. Uimataito on vesillä paras pelastustaito. Siitä huolimatta vain noin 70 prosenttia aikuisista osaa uida.

8. 189 maahan

Sen perusteella Suomi jakaa Espanjan, Italian ja Luxemburgin kanssa passivertailun kolmannen sijan. Saksan ja Etelä-Korean passeilla pääsee 190 maahan ja kärkipaikkaa pitävien Singaporen ja Japanin passeilla 193 maahan.

9. Yhdysvallat

Sen hiilidioksidipäästöt ovat olleet yhteensä 509 miljardia tonnia. Seuraavana tulevan Kiinan päästöt ovat 284 tonnia. Läntisen Euroopan maista suurimmat päästöt ovat Saksalla, 88 tonnia. Suomen kumulatiiviset päästöt suhteessa väkimäärään ovat yhdenneksitoista korkeimmat maailmassa.

10. Sting

Sting täytti tässä kuussa 70 vuotta. Hän on legendaarisen The Police -yhtyeen laulaja ja basisti. Sting on myös julkaissut sooloalbumeita. Hän on myynyt urallaan yli sata miljoonaa levyä.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pidätkö runebergintortuista?

View Results

Loading ... Loading ...