1-vuotissynttärit

 

Suomen Merimieskirkon Aurinkorannikon sosiaalityön hanke, jolle STEA eli Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus on myöntänyt kolmen vuoden rahoituksen, täytti viime kuussa vuoden. Hankkeen tarkoituksena yhteen lauseeseen tiivistettynä on Aurinkorannikolla asuvien ja liikkuvien suomalaisten hyvinvoinnin edistäminen.

Hanke on osoittanut tarpeellisuutensa ainakin, jos sitä arvioidaan asiakaskontaktimäärällä, joka on vuoden aikana ollut noin 3000. Tämä ei tarkoita erillisiä ihmisiä, koska välillä asioiden hoitamiseen tarvitaan paljon yhteistyötä esimerkiksi suomalaisten ja paikallisten viranomaisten kanssa. Tämä yhteistyö vie paljon aikaa, mutta toisaalta myös edistää asioiden järjestymistä. Usein ongelmana on kielitaidon puute. Tämä on saattanut aiheuttaa esimerkiksi sen, että henkilö on saattanut pudota sekä Suomen että Espanjan sosiaaliturvasta.

Aurinkorannikolla asuvien suomalaisten sekä Suomen ja Espanjan viranomaisten lisäksi sosiaalikuraattoriin ottavat usein yhteyttä myös huolestuneet omaiset Suomesta. Yhteyttä otetaan usein ihan tavallisissa asioissa, joita me kaikki elämämme eri vaiheessa kohtaamme. Yhteydenotot koskevat usein neuvontaa ja palveluohjausta eri viranomaisjärjestelmiin liittyen. Eläkeikäisillä on yksinäisyyttä ja haasteita arjessa selviytymisessä. Työikäisillä lapsiperheiden ongelmia. Monilla on vaikeuksia elämänhallinnassa, päihteidenkäyttöä ja kriisejä.

Haluan kiittää kaikkia yhteistyökumppaneita lämpimästä tervetulotoivotuksesta tänne. Yhteistyö on lähtenyt hyvin liikkeelle. Jokaiselle toimijalle on täällä paikkansa. Työssäni huomaan kuitenkin erityisesti koti- ja hoivapalveluyrittäjien puutteen. Niitä kysytään usein ja asiakaskuntaa olisi, koska palvelut haluttaisiin suomen kielellä.

Tapanani on aina haastaa lukijoita ja niin tälläkin kertaa. Toivoisin, että muistaisimme kaikki olevamme Espanjassa. Täällä ei ole kaikkia samoja palveluja saatavilla kuin kotimaassa, ainakaan suomeksi tai edes englanniksi. Suomesta pois lähdettäessä pitää muistaa itse olla aktiivinen asioidensa hoitamisessa. Kohteliasta paikallisia kohtaan olisi myös yrittää opetella hiukan espanjaa.

Tia Raunio

Aurinkorannikon sosiaalikuraattori

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Minkä puolueen ehdokasta äänestät eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...