Hyvinvoinnin silkkitie

 

Kiinalla on ollut tärkeä merkitys ihmiskunnan sivistyksen kehittymisessä vuosituhansien saatossa. Tunnettua on erityisesti silkkitien vaikutus. Sitä pitkin ovat tulleet monet keksinnöt, aatteet ja resurssit.

Koronaviruksen leviäminen Kiinasta muualle maailmaan oli kuin uusi silkkitien avaus. Muutos ihmiskunnassa käynnistyi jälleen Kiinasta käsin. Emme vielä tiedä mihin korona kehitystä ohjaa. Toivotaan että suunta on oikea.

Kiina on jälleen noussut yhdeksi maailman mahtitekijäksi niin talouden, tieteiden kuin ase- ja avaruuskehityksen myötä. Mihin kaikki perustuu? Kuka tietää. Varmaa kuitenkin on, että Kiinaa on vaikea ymmärtää ilman Kungfutsea (551-479 eaa) ja hänen ajatteluaan. Epävarmuuden keskellä Kungfutse pyrki löytämään keinoja ongelmien voittamiseksi tiedon, koulutuksen ja hyveiden avulla. Eräs hänen keskeisistä oivalluksistaan oli hyveiden ja hyvinvoinnin välinen yhteys. Kungfutse onkin sanonut: ”Hän joka pyrkii varmistamaan toisen ihmisen hyvinvoinnin, on jo turvannut omansa”.

Kiinan uusin väline maailmanvalloitukseen on koronadiplomatia. Maa on kehittänyt omat koronarokotteensa poliorokotteen idean pohjalta. Siinä rokotteena käytetään heikennettyä virusta. Kiinassa on nyt menossa rokotteiden suurtuotanto. Rokote vaikuttaa lupaavalta. Se säilyy hyvin ja sitä on helppo antaa suurille väestömassoille. Sopii hyvin myös köyhemmille maille.

Onko Kiinalla pyyteetöntä halua maailman hyvinvoinnin edistämiseen? Ehkä ei, mutta hyvinvoinnin silkkitietä koronan torjumiseksi tarvitaan silti juuri nyt. Kungfutsea vielä lainatakseni: ”On parempi sytyttää kynttilä kuin kirota pimeyttä”. Nyt on aika sytyttää tuo kynttilä.

Hannu T. Korhonen

Kirjoittaja on eläkkeelle siirtynyt Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija, dosentti

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pidätkö runebergintortuista?

View Results

Loading ... Loading ...