Asiointi espanjan julkisessa terveydenhuollossa

 

Minulta kysytään viikoittain Espanjan julkisessa terveydenhuollossa asioimisesta. Jokaisen suomalaisen toivoisi hankkivan EU-sairaanhoitokortin ennen Suomen rajojen ulkopuolelle lähtemistä. Tällä kortilla on täällä Espanjassakin oikeutettu terveydenhuoltopalvelujen käyttöön maksimissaan kolmen kuukauden ajan. Jos haluat yhteyden lääkäriin tai sairaanhoitajaan, menemällä oman alueesi terveysaseman ajanvaraukseen EU-sairaanhoitokortin ja passin sekä niiden kopioiden kanssa, saat todistuksen, joka oikeuttaa sinut palveluiden käyttöön.

Terveysasemalla ei yleensä ole englanninkielentaitoisia virkailijoita, joten jos et puhu espanjaa, suosittelen tulkin mukaan ottamista. Saatuasi todistuksen, joka oikeuttaa palvelujen käyttöön, voit varata ajan lääkärille tai sairaanhoitajalle. Nyt pandemia-aikana suurin osa vastaanotoista hoidetaan puhelimitse eli aikaa varattaessa on annettava puhelinnumero, jonka on oltava espanjalainen ja tähän numeroon soitetaan sen päivän aikana, kun aika on annettu. Annetut soittoajat ovat viitteellisiä. Asiointi tapahtuu jälleen espanjaksi eli ellet osaa kieltä, tarvitset jonkun, joka hoitaa puhumisen puolestasi. Jo tässä vaiheessa voin sanoa, että sosiaalikuraattori ei ole tämä henkilö, vaan Aurinkorannikolla toimii tulkkeja ja asiointitoimistoja, joista voit palkata itsellesi apua.

Mikäli asut Espanjassa pysyvästi, olet toivottavasti jo hankkinut Andalusian vihreän sairaanhoitokortin (Tarjeta Sanitaria). Sen kanssa asioit kätevästi sekä terveysasemalle että apteekeissa. Espanjan terveyspalvelut ovat oman 14-vuotisen kokemukseni mukaan todella hyvät. Nyt pandemia-aikanakin hoitoa saa ja kaikille kaupungin asukkaiksi kirjautuneille on luvattu mm. koronarokotukset maan aikataulun mukaisesti.

Tia Raunio

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Minkä puolueen ehdokasta äänestät eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...