Pähkinät 40/21

 

1. Minä vuonna yksi Hollywoodin tunnetuimmista koomikoista John Candy kuoli?

2. Kuinka monta vuotta täytti Miss America -kilpailu tänä vuonna?

3. Kuinka kauaksi uudella James Webb -avaruuskaukoputkella pitäisi nähdä?

4. Kuinka monta euroa Bruce Springsteen kuittasi koko tuotantonsa oikeuksien myymisestä?

5. Minkä humoristisen taidon kuningatar Elisabet osaa?

6. Miksi Gävlessä roihusi viime viikolla?

7. Kenen tunnetun jääkiekkomaalivahdin tytär edustaa Tshekkiä ensi kevään Euroviisuissa?

8. Mistä maasta tulee joulupöydästä tutun rosollin nimi?

9. Mihin maahan Tanska suunnittelee lähettävänsä ulkomaalaisia vankejaan kärsimään rangaistusta?

10. Miksi Pohjois-Korea kielsi kansalaisiltaan nauramisen 11 päiväksi?

Vastaukset kuvan jälkeen.

1. 1994

John Candy muistetaan mm. elokuvista Blues Brothers, Vauhdilla Chicagoon, Uncle Buck, Splash ja JFK. Candy oli ruumiinrakenteeltaan tavallista pyöreämpi. Hän kuoli sydänkohtaukseen 43-vuotiaana kesken Wagons East -rainan kuvausten. Sen jälkeen Hollywood-tuottajat alkoivat vaatia päänäyttelijöiltä terveystodistuksia.

2. Sata vuotta

Yksi kilpailun tunnetuimmista voittajista on ensimmäinen musta nainen Vanessa Williams (1984), joka menetti kruunun vuosia aiemmin otettujen alastonkuvien takia. Niiden ei ollut koskaan tarkoitus tulla julkisuuteen. Williams on sen jälkeen tehnyt loistavan uran mm. näyttelijänä.

3. Alkuräjähdyksen kynnykselle

Nasa lähettää kaukoputken matkaan jouluaattona. Sen avulla tutkijoiden pitäisi saada selville ensimmäisten galaksien synty sekä selvittää voisiko jossain muualla olla elämää. Kaukoputkea on rakennettu 25 vuotta eli sen suunnittelu alkoi lähes heti vuonna 1990 avaruuteen lähetetyn Hubble-avaruuskaukoputken jälkeen.

4. 440 miljoonaa euroa

Se on tiettävästi korkein koskaan maksettu hinta artistin koko tuotannosta masternauhoineen. Sony Entertainment uskoo ”Pomon”, 72, vetovoimaan myös tulevaisuudessa. Springsteen on ainoa artisti maailmassa, joka on ollut Billboard 200 -albumilistan viiden kärjessä kuudella eri vuosikymmenellä.

5. Imitoinnin

Kuningatar Elisabetin luottopukijan Angela Kellyn mukaan kuningatar hassuttelee imitoimalla muita ihmisiä. Hänellä on Kellyn mukaan terävä huumorintaju. Elisabetin erityislahjakkuus on eri aksenttien matkiminen.

6. Olkipukki paloi

Gävlen kuuluisi olkipukki onnistuttiin polttamaan ensimmäisen kerran viiteen vuoteen. Vuodesta 1966 alkaen pystytetty olkipukki on palanut useammin kuin kestänyt joulunpyhät ihmisten ilona. Joskus se on poltettu vain tunteja pystytyksen jälkeen. Viisi vuotta yhtäjaksoisesti ihmisten ilona ollut pukki oli koristeen ennätys.

7. Dominik Hašekin

Tshekin edustuskappale on We are Domi –yhtyeen biisi nimeltä Lights Off. Yhtyeen solisti on kiekkolegenda Dominik Hašekin tytär Dominika Hašek, 27. Dominika on olympia ja Stanley Cup -voittajan toiseksi nuorin lapsi.

8. Venäjältä

Rosolli on perunasta, porkkanasta ja punajuuresta valmistettu kylmä alkuruoka, johon usein lisätään myös silliä tai suolakurkkuja. Sanan pohjana on venäläinen murresana rasól, joka tarkoittaa suolavettä.

9. Kosovoon

Tanska on solminut aiesopimuksen Kosovon kanssa siitä, että se vuokraa käyttöönsä 300 vankiselliä käsittävän rangaistuslaitoksen. Sopimuksen on määrä astua voimaan vuonna 2023. Vankilan vuokra on 15 miljoonaa vuodessa. Kosovoon lähetetään rangaistuksen jälkeen maasta karkotettavia vankeja.

10. Kim Jong-ilin muistoksi

Maan nykyisen diktaattorin Kim Jong-unin isän Kim Jong-ilin kuolemasta tuli tällä viikolla täyteen kymmenen vuotta. Suruajan takia nauraminen on kielletty ja sen toteutumista valvoo poliisi. Edellisinä vuosina naurukiellon rikkojia on viety pois eikä heitä ole sen koommin nähty.

Tähän kevyeen vastaukseen on mukava lopettaa tämän vuoden viimeinen kysymyspatteristo. Suomen Turku – ainoa oikea pääkaupunki – julistaa aattona joulurauhan. Se kehottaa ihmisiä pysymään rauhallisina, mutta ei kiellä nauramista. Oikein iloista joulua kaikille!

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Minkä puolueen ehdokasta äänestät eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...