Pähkinät 16/21

 

1. Minkä ikäinen on USA:n Arkansasin osavaltiossa sijaitsevan Camdenin kaupungin vanhin poliisi?

2. Kuinka pitkän matkan sähköä uusiseelantilainen Emrod-yhtiö aikoo siirtää langattomasti?

3. Miksi kirkonkellot pauhasivat Ruotsissa tunnin ajan niin presidentti Mauno Koiviston kuin prinssi Philipin hautajaispäivänä?

4. Mistä vuodesta lähtien Castron veljekset ehtivät hallita Kuubaa?

5. Kuka suomalainen valittiin toisena koripallon naisten WNBA-ammattilaisliigaan?

6. Mikä on VR:n uuden 80-vaunuisen superjunan lempinimi?

7. Minä vuonna ilmestyi Reijo Mäen ensimmäinen Vares-kirja?

8. Miksi ruotsalainen ympäristöaktiivi Greta Thunberg moitti suomalaista Fortumia Twitterissä?

9. Mikä on kaikkien ennen 19.1.2013 myönnettyjen ajokorttien vihoviimeinen voimassaolopäivä?

10. Minkä nimistä viihdeohjelmaa Heikki Hietamies juonsi vuosina 1970-1985?

Oikeat vastaukset kuvan alapuolella.

1. 91-vuotias

LC ”Buckshot” Smith on toiminut poliisina noin 10.000 asukkaan kaupungissa jo 56 vuotta. Hän kokeili vuosia sitten eläkkeelle jäämistä, mutta palasi töihin 30 päivän jälkeen. Työpäivänsä hän aloittaa 15 minuuttia etuajassa kello 6.45.

2. Noin 40 metriä

Startup-yhtiö tutkii langatonta sähkönsiirtoa ISM-taajuudella, jota käytetään muun muassa Bluetooth- ja wifi-tekniikassa. Sähköä aiotaan siirtää kahden pisteen välillä antennien avulla. Säde katkeaa välittömästi, jos siihen osuu esimerkiksi lintu.

3. Molemmat olivat Serafiimiritarikunnan jäseniä

Serafiimiritarikunta on Ruotsin vanhin ja arvostetuin ansiomerkkiritarikunta. Sen perinteisiin kuuluu kirkonkellojen soittaminen jäsenten hautajaispäivänä. Ritarikunnan suurmestari on kuningas Kaarle Kustaa.

4. 1959

Vallankumousjohtaja Fidel Castro nousi valtaan lähes 63 vuotta sitten. Hän luopui presidentin tehtävästä 2008 ja kommunistisen puolueen pääsihteerin paikasta 2011. Molempiin tehtäviin valittiin hänen veljensä Raul, joka jätti presidentin tehtävät 2018 ja luopui nyt myös pääsihteerin paikastaan.

5. Awak Kuier

194-sentttinen Kuier, 19, on vasta toinen suomalainen, joka on valittu WNBA-liigaan, kun Dallas Wings huusi hänen nimensä varaustilaisuudessa. Kuier on myös ensimmäinen ei-yhdysvaltalainen kärkiviisikossa kymmeneen vuoteen. Kuier on donkannut todistettavasti ainakin 15-vuotiaasta lähtien.

6. Mörkö

Nöin kilometrin pituista 7.000 tonnin superjunaa vetää kaksi sähköveturia. Sen kapasiteetti vastaa noin sataa rekkaa. VR:n mukaan junien kapasiteettia ei voi enää kasvattaa ilman, että rataverkon kantavuutta parannetaan. Juna liikennöi Vainikkala-Hamina-välillä.

7. 1986

Kirjan nimi on Moukanpeli. Jussi Vares on turkulainen yksityisetsivä, joka viettää aikaansa Apteekki-nimisessä baarissa. Samasta baarista voi löytää myös kirjailija Reijo Mäen. Vares oli alkujaan 28-vuotias, mutta hänen vanhenemisensa pysähtyi 44 ikävuoteen.

8. Oikeustoimista kivihiilen käyttöä koskevaa lakia vastaan Hollannissa

Suomen valtion omistaman sähköyhtiö Fortumin saksalainen tytäryhtiö Uniper aloittaa oikeustoimet Hollannin valtiota vastaan kivihiilen käyttöä koskevan lain takia. Lain mukaan kivihiilen käyttö pitää lopettaa kokonaisuudessaan 2030.

9. 18.1.2033

Ajokortti vanhenee ennen kyseistä päivää, jos henkilö täyttää 70 vuotta. Kyse on harvinaisesta, takautuvasti voimaan määrätystä laista eli jos hävität vanhan ajokorttisi, niin uusi on voimassa enää vain viisi vuotta.

10. Lauantaitanssit

Suomalaiset kokoontuivat joka lauantai parhaaseen katseluaikaan katsomaan, kun tavalliset pariskunnat tanssivat live-artistin edessä paritansseja kuten tangoa, valssia, polkkaa, jenkkaa, ym. Biisien välissä Hietamies haastatteli tanssijoita.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Minkä puolueen ehdokasta äänestät eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...