Olli Joen taidetta esillä ennen Suomeen muuttoa

 

-Varmasti tulevaisuudessakin joitain pieniä näyttelyitä täälläpäin järjestämme, mutta tällaista isompaa, missä on esillä pienistä grafiikoista Olli Joen isoihin öljyväritöihin, ei varmasti pitkään aikaan alueella nähdä. Nyt on viimeinen mahdollisuus tulla katsomaan ja miksei ostamaankin töitä, Marinka Joki kannustaa.

Marinka on itse paikalla näyttelyssä ensi viikolla tiistaista perjantaihin klo 11-13. Hän kertoo mielellään töistä ja niiden taustoista. Hänen kanssaan Olli Joen taiteesta voi hieroa myös kauppoja. Olli Joen näyttely on esillä Kukon seinillä perjantaihin 12.3. saakka. Näyttelyä voi käydä katsomassa tiistaista perjantaihin klo 10-15.  Samalla voi nauttia herkullisen ja ravitsevan Kukon lounaan. Näyttely on esillä jo tämän viikon torstaina ja perjantaina.

Kukossa on esillä runsaasti Olli Joen erilaisia töitä.

 

Tässä vielä Olli Joen 75-vuotishaastattelu, joka julkaistiin Fuengirola.fi lehdessä keväällä 2018

 

Olli Joki: ”Inspiraatio kumpuaa vapaudesta”

Maailmalla menestystä niittänyt taidemaalari Olli Joki viettää 75-vuotissyntymäpäiväänsä. Juhlan kunniaksi Las Palmeras -hotelliin on koottiin taiteilijan teoksia esittelevä näyttely.

 

Teksti ja kuva: Marena Ahonen

Japani, Venäjä ja Yhdysvallat ovat vain muutamia esimerkkejä maista, joissa Olli Joki on tehnyt taidettaan tutuksi. Suomalaistaiteilijan menestyksestä paljon kertoo sekin, että hän on valloittanut Pariisin Louvren ja Ranskan taiteilijapiirit.

– Sitä hetkeä en tule unohtamaan, kun ranskalaiset hyväksyivät minut taiteilijaseuransa jäseneksi. Jään ihan mielelläni sen nimilistan loppupäähän, sillä se luettelo alkaa maailmantähdistä, Joki hymähtää.

Taiteilija on matkannut viinien ja juustojen luvatussa maassa useat kerrat, mutta yksi kokemus nousee muistoissa ylitse muiden.

– Unohtumattomin näyttelyni oli ranskalaisessa viinilinnassa. Siellä juhlittiin näyttelyn aikaan uutta viinikertaa, joka on Ranskassa maailmaa tärkeämpi asia. Koko muu kylä oli hiljainen, mutta linnassa parhaimpiinsa sonnustautunutta väkeä riitti. Oli ylentävää saada Suomen lippu liehumaan tällaiseen tilaisuuteen. Se kosketti.

Joki kertoo, että menestys Ranskassa ei ole tullut helpolla.

– Ranskassa mikään ei tule ilmaiseksi – sinne ei noin vain mennä pitämään näyttelyä. Siellä tarvitaan tukilinja, jonka minulle on mahdollistanut muun muassa kirjeenvaihtaja Helena Petäjistö. Hän saa täydet kymmenen pistettä, sillä hän on avannut minulle niin monia ovia. Lisäksi hänen ansiostaan tiedän Pariisistakin paljon enemmän kuin mitä turisti saa selville tavallisella reissulla, Joki kiittelee.

Osaavien tukijoukkojen ohella kielitaidosta on ollut apua Ranskan maan valloituksessa.

– Olen opiskellut monta vuotta ranskan kieltä, joka on tietysti ollut hyödyllistä pääomaa, mutta kova kieli se on. Sitä täytyy oikeasti osata, tai muuten loukkaa itsensä.

Taiteilija Joki 75-vuotis synttärinäyttelyssään kakkua maistelemassa.

 

Kuuden naisen komennossa


Joen 75-vuotisjuhlan kunniaksi Las Palmeras -hotelliin koottiin näyttely, joka esitteli monipuolisesti taiteilijan töitä. Esillä olleiden taulujen kirjossa näyttäytyi niin polkupyöriä, juhlatunnelmia kuin myös Joelle tyypillisiä, ekspressionistisen tyylisiä maalauksia, jotka jättävät katsojalle paljon tulkinnan varaa.

– Taiteessa on tehtävä töitä, jotka liikuttavat ihmisiä. Eihän näitä minunkaan kuviani jokainen ymmärrä, eikä tarvitsekaan. On luonnollista, että esittävät kuvat kertovat enemmän kuin tällaiset teokset, joissa joku saattaa nähdä vain värisotkua. Sellaiset ovat ajattomia kuvia, Joki kuvailee.

Inspiraationsa lähteen nimeämisessä Joki ei epäröi.

– Inspiraatio kumpuaa vapaudesta tehdä. Minulla on ollut onnea, sillä ateljeeni ovat olleet hyviä paikkoja työskennellä.

 

Joen taiteilijaperheessä on viisi tytärtä, joista osa on seurannut isänsä jalanjälkiä.

– Lidia on taitava nuori taiteilija. Hän saa minulta käyttöönsä viiden tähden värini, mutta muuten hän kulkee omilla raiteillaan. Hän tietää, että jokaisessa teoksessa tulee olla oma linja ja oma persoona.

Viisi tytärtä, vaimo ja norjalainen metsäkissa eivät ole päästäneet perheen isää helpolla.

– Kuusi naista ja kissa yhtä miestä vastaan. En minä niiden kanssa pärjää, myöntää Joki.

Eri puolelle Suomea ja Eurooppaa levittäytynyt perhe kokoontuu juhlapäivinä yhteen Tampereella sijaitsevaan tukikohtaansa Lapinniemen torniin.

– Siellä meillä on viidessä kerroksessa tilaa niin maalaamiselle, näyttelyille kuin juhlillekin. Ylimmästä kerroksesta aukeaa 360 astetta maisemia. Ulko-oven tein pronssista, painoa sillä on 460 kiloa. Taiteilijan työssä tarvitaan ripaus puolihulluutta, naurahtaa Joki.

 

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pidätkö runebergintortuista?

View Results

Loading ... Loading ...