Yllättääkö ilmasto sittenkin?

Uhkakuvat ilmaston lämpenemisestä ovat meille tuttuja. Jokaisella tuntuu olevan myös henkilökohtaista näppituntumaa asiasta: kyllä se lämpenee! Mutta kuinka pitkäaikainen uhka lämpeneminen todella on?

Sanotaan, että aika kuluu. Todellisuudessa aika ei kulu vaan se etenee! Aika etenee siihen suuntaan, mihin maailmankaikkeus laajenee. Kosmologisen tiedon perusteella tiedämme, että samansuuntaisesti myös epäjärjestys eli entropia kasvaa.

Maailmankaikkeuden laajenemisen katsotaan alkaneen erittäin kuumasta ja tiheästä tilasta. Mihin tämä laajeneminen sitten johtaa? Entropia aiheuttaa maailmankaikkeuden lämpötilan laskua! Lopulta saatetaan olla lähellä absoluuttista nollapistettä. Näin maailmankaikkeudesta tulee elämälle liian kylmä. Tämä koskee epäilemättä myös maapalloamme!

Uhkakuvat ilmaston lämpenemisestä aiheuttavat epävarmuutta ja ahdistusta. Glasgow’ssa onkin mietitty keinoja muutoksen hillitsemiseksi. On hyvä samalla koettaa asettaa asioita laajempaan perspektiiviin. Se, että aika etenee siihen suuntaan mihin entropia kasvaa, asettaa meille pohdittavaa. Menneisyyteen ei ole paluuta! Myöskään nykyhetkeen emme voi pysähtyä koska aikaa ei voi pysäyttää. Joudumme hyväksymään epäjärjestyksen kasvun.

Voidaanko maailmanlaajuisilla sopimuksilla riittävästi vaikuttaa ilmaston muutoksiin? Siinäpä pohdittavaa! Nykyisessä keskustelussa ollaan huolissaan lämpenemisestä. Niin pitääkin! Silti, jos kosmologeja uskoo, niin lopputulos voi pitkässä juoksussa olla myös toisenlainen. Voihan entropia!

Hannu T. Korhonen

Kirjoittaja on eläkkeelle siirtynyt Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija, dosentti.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...