Turvallista matkaa

 

Espanjan parlamentti päätti 18. maaliskuuta hyväksyä eutanasian Espanjassa. Se astuu virallisesti voimaan kuluvan vuoden kesäkuussa. Eutanasia (armokuolema) tulee kreikasta ja tarkoittaa hyvää kuolemaa. Odotetusti oikeisto ja kirkko olivat lakiesitystä vastaan, elämän katsotaan olevan Jumalan, ei ihmisen hallinnassa. Toisaalta ihmisoikeusasiakirjoihin kirjattu “oikeus elämään” tulkitaan, että ihmisille kuuluu oikeus päättää omasta elämästään. Mielipidetutkimusten mukaan 86 prosenttia espanjalaisista hyväksyy armokuoleman saattohoitopotilaille, 62 prosenttia muille vakavasti sairaille. Äärioikeistolainen Vox on luvannut viedä parlamentin päätöksen perustuslakituomioistuimeen.

Espanja on nyt Euroopan neljäs maa, joka hyväksyy eutanasian. Muita ovat Alankomaat, Belgia ja Luxemburg. Sveitsissä avustettu itsemurha on laillinen, muttei ole sama asia. Monissa Euroopan maissa passiivinen eutanasia on hyväksytty, kuten Ruotsissa tietyissä tilanteissa, joka tarkoittaa hoitojen lopettamista.

Eutanasiaa on kuitenkin harjoitettu verhojen takana, yleisin tapa on antaa muutama päivä morfiinia yliannoksina. Tästä on omakohtaisia kokemuksia. Kolmekymmentä vuotta sitten kumppanini oli kestämättömässä tilanteessa. Missä olisi ratkaisu ja helpotus, sitä vatvottiin. Kolmen hengen kokous, puolisoni, minä ja hoitava lääkäri päädyimme ratkaisuun: kolmen päivän reilu morfiinikuuri. Näiden kolmen päivän aikana kaveri oli kuin rokkapata ja puhetta riitti, koko matkalle lähtö oli unohtunut. Kunnes sitten neljäntenä aamuna tuli kiire, viimeinen kuulutus ja boarding pass esille. Se lippu oli yksisuuntainen.

Pääministerin sanoin: tänään olemme humaanimpi, oikeudenmukaisempi ja vapaampi maa. Turvallista matkaa…

Kimmo Sahlman

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Syötkö mämmiä?

View Results

Loading ... Loading ...