Muutto etelän lämpöön ei vaadi jättimäistä rahapussia 

 

 

Eräs suomalaisten suosituimmista muuttokohteista on Espanjan Aurinkorannikko. Alueen vetovoimaa lisää aurinkoisen ja lämpimän sään lisäksi halpa hintataso, mutta toisaalta myös palkat ovat huomattavasti suomalaista keskitasoa pienemmät. Onko etelään siis mitään asiaa ilman isoa rahallista pesämunaa?

Etätyö mahdollistaa paremman elintason

Koronavuosi muutti suomalaista työelämää suuresti. Aikaisemmin etätyömahdollisuutta ehdottaneille työntekijöille vastattiin useimmiten ärtyneellä silmien pyöräytyksellä, mutta koronapandemia pakotti yritykset sopeuttamaan työkulttuurinsa paikasta riippumattomaksi.

Ulkomaille muuttamisesta haaveilevalle etätyön yleistyminen on ollut kuin taivaan lahja – jahka matkustamisen rajoitukset puretaan. Suomalaisen palkkapussin voimalla asunnon vuokraus ja muutto on Espanjassa huomattavasti helpompaa, sillä Suomea halvemmasta hintatasosta huolimatta uuteen asuinpaikkaan asettuminen voi viedä yllättävän ison summan rahaa: takuuvuokraa voi joutua maksamaan parinkin kuukauden verran ja kalustettuunkin asuntoon täytyy usein ostaa ainakin jotain tavaraa.

Oman osansa kustannuksista vie auton hankinta, jos majapaikka ei sijaitse aivan kaupungin ytimessä. Perheen kanssa muuttava joutuu lisäksi maksamaan lasten koulunkäynnistä satoja euroja kuukaudessa.

Muuton voi rahoittaa säästöillä tai lainalla

Monet pienituloiset tai Espanjaan työtä etsimään lähtevät joutuvat usein ottamaan lainaa ensimmäisten asuinkuukausien kulujen kattamiseen. Jos työpaikka ei ole valmiina Suomesta lähtiessä, kannattaa lainaa ottaa kuitenkin maltilla. Paras vaihtoehto tietenkin on alkaa säästää muuttoa varten pientä pesämunaa jo hyvissä ajoin muuttoprojektia suunnitellessa.

Onneksi muuttolainankaan ottaminen ei enää ole niin riskaabelia kuin vielä muutamia vuosia sitten. Korot ovat tulleet huimasti alas kuluttajaluottoja koskevien lakimuutosten myötä, eikä lainoista saa enää periä jättisuuria kulukorvauksia. Halvimmat lainat saa usein pankista, mutta nopeimmin muuttorahat voi hankkia netin kautta vakuudettomana lainana.

Pärjääkö Espanjassa eläkkeen tai hanttihommien turvin?

Espanjaan on vuosien varrella perustettu lukuisia yrityksiä, jotka palkkaavat suomalaisia esimerkiksi puhelinmyyntiin tai asiakaspalvelutyöhön. Esimerkiksi printterin hajotessa tekniseen tukeen soittava saa yhä useammin langan päähän tukihenkilön, joka katselee toimistostaan harmaan hankimaiseman sijasta aurinkoisena siintävää merimaisemaa.

Espanjassa ”hanttihommia” tekevät suomalaiset eivät kuitenkaan pääse elämään kovin leveästi. Suomalaisille maksetaan saman tasoista palkkaa kuin espanjalaisille, eli kuukausitulot jäävät usein noin 1 500 euron kieppeille. Toki esimerkiksi myyntityössä on mahdollista kasvattaa tilipussia provisioilla. Suomalaisen eläkkeen ja sijoitusten turvin Espanjassa pärjää jo suhteellisen hyvin. 

Vuokrien hinnat ovat aivan kaupunkien ydinkeskustoja lukuun ottamatta maltillisia. Jo 500 eurolla saa kohtuullisen yhden makuuhuoneen asunnon, ja käteen jäävää rahasummaa kasvattaa Suomea matalampi verotusaste sekä halpa ruoka niin kaupassa kuin ravintolassakin.

Pysyvämpää Espanjassa asumista suunnittelevan kannattaa harkita vuokrauksen sijasta oman asunnon ostoa joko yksin tai esimerkiksi kimppakämpäksi ystävän kanssa. Asuntojen hinnat ovat suosituilla alueilla suomalaista kaupunkiasuntoluokkaa, joten tämä siirto vaatii jo hieman suurempaa tulotasoa. 

Asuntoa ostavan kannattaa pyytää asuntolainaa sekä suomalaisista että espanjalaisista pankeista. Suomalaiset pankit eivät kuitenkaan yleensä hyväksy espanjalaista asuntoa lainan takuuksi, joten jos oman asunnon myynnistä saatavat kulut eivät kata koko asunnon hintaan, voi vaihtoehtona olla myös vakuudeton laina. Näin unelma kaamosvapaista talvista on askeleen lähempänä. 

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pidätkö runebergintortuista?

View Results

Loading ... Loading ...