Pähkinät 35/21

1. Mikä on ihmeellisin asia, joka on löytynyt Tomran uudesta sadan juomatölkin/pullon palautuslaitteesta?

2. Millä hinnalla Italiassa myytiin viikonloppuna 830 grammaa painava tryffeli?

3. Millä tavalla Hyvää Makumaasta -karkit muuttuvat nykyajan vaatimusten mukaisiksi?

4. Montako hävittäjää Ruotsilla oli kylmän sodan aikana?

5. Montako merentakaista aluetta Iso-Britannialla on?

6. Montako seksin harrastamiseen käytettyä paikkaa tutkijat ovat löytäneet Maspalomasin dyyneiltä Grand Canarialta?

7. Kuinka monta euroa on lain mukaan pysäköintivirhemaksu Suomessa?

8. Mikä EU-maa aloittaa joulukuussa muurin rakentamisen ulkorajalleen?

9. Kuka Tanssii Tähtien Kanssa -voittaja sai viime viikolla lapsen?

10. Minkä amerikkalaisen tv-ohjelman tähti nimitettiin Lappeenrannan yliopiston työelämänprofessoriksi?

Vastaukset kuvan jälkeen.

1. Metsästyskiväärin kaukoputkitähtäin

 

Automaattiin voi kaataa säkillisen tölkkejä tai muovipulloja kerralla. Välillä joukkoon mahtuu myös jotain muuta. Suomessa pullojen kierrätys on tuttua. EU:ssa 90 prosenttia pulloista ja tölkeistä pitäisi kierrättää vuoteen 2029 mennessä.

2. 103.000 eurolla

Tryffeli on maailman kallein syötävä sieni. Jättihintaisen sienen osti italialainen Umberto Bombana. Hänellä on kolmen Michelin-tähden ravintola. Tryffelit kasvavat maan pinnan alla.

3. Niistä tulee vegaanisia

Ruokien valmistajien pitää nykyisin ottaa huomioon erilaisia vaatimuksia. Vegaanisuus on yksi niistä. Cloetta lupaa, ettei karkkien maku muutu, vaikka niiden valmistamisessa käytetään hieman eri aineosia kuin aikaisemmin.

4. Noin 500

Pariisin rauhansopimuksessa Suomen hävittäjien määrä rajattiin 60 kappaleeseen, joka tuntui siihen aikaan pieneltä. Sen sijaan Ruotsi valmisti Saabin tehtailla 500 konetta omaan käyttöön. Länsinaapurilla oli parhaimmillaan Euroopan toiseksi suurimmat ilmavoimat.

5. 14

Tutuin niistä on Pyreneiden niemimaan luoteiskolkassa sijaitseva Gibraltar, jossa monet Aurinkorannikolla matkailleet suomalaiset ovat käyneet. Merentakaisten alueiden hallitsija on kuningatar Elisabeth II. Espanja vaatii Gibraltarin aluetta tasaisin väliajoin itselleen.

6. Noin 300

Tutkijoiden mukaan vapaata seksiä tuntemattomien kanssa etsivät ihmiset pilaavat 400 hehtaarin dyynialueen herkkää luontoa. Kasvillisuus on kärsinyt ja paikalle on jätetty roskia. Kasvien tuhoutuminen on haitallista koko alueelle, koska ne sitovat hiekkaa.

7. 20 euroa

Mutta sen päälle tulevat poikkeuksen poikkeukset. Sisäministeriö voi asetuksella säätää korkeammasta maksusta kunnassa. Silloin enimmäismäärä on 60 euroa, mutta jos kunnan eri osissa peritään erisuuruista maksua, niin enimmäismäärä on 80 euroa. Ota nyt siitä selvää.

8. Puola

Puolan parlamentti hyväksyi lain jo viime kuussa. Rakennustöiden on määrä alkaa joulukuun lopussa. Työntekijät rakentavat muurin kolmessa vuorossa Valko-Venäjän vastaiselle rajalle. Siitä on tarkoitus tehdä 180 kilometriä pitkä. Hintaa sille on arvioitu 353 miljoonaa euroa.

9. Mariko Pajalahti, 42

Kwan-yhtyeen laulajana tunnetuksi tullut Mariko kertoi tiistaina Instagramissa olevansa viisi päivää vanhan lapsen äiti. Mariko voitti vuonna 2007 tanssipartnerinsa Aleksi Seppäsen kanssa TTK:n. Hän on työskennellyt sen jälkeen myös joogaohjaajana.

10. Myytinmurtajien

Keksijä Jamie Hyneman, 65, nimitettiin LUT-yliopiston työelämänprofessoriksi 15. marraskuuta alkaen. Hyneman toimii määräaikaisessa tehtävässä vuoteen 2026 asti. Hän toimi aikoinaan Myytinmurtajien juontajana ja tuottajana.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Minkä puolueen ehdokasta äänestät eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...